Φίλης για τις συναθροίσεις: Με την απαγόρευση κλείνουν το μάτι στον Χρυσαυγιτισμό

«Η απουσία διαλόγου, που οφείλεται αποκλειστικά στον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό και στην προτίμηση της σκληρής ΝΔ σε απαγορεύσεις, το μόνο που θα πετύχει θα είναι να οξύνει την κατάσταση με αρνητικές επιπτώσεις ίσως και στο υγειονομικό μέτωπο. Να είναι σαφές. Φέρουν την ευθύνη ακέραια» σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε δήλωση του για την απαγόρευση των συναθροίσεων, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει ότι με τις κινήσεις της γύρω από τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου «κλείνουν το μάτι στο Χρυσαυγιτισμό».

Αναφέρει ότι «οι εικόνες ματατζήδων να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο από την κεντρική πύλη, αυτήν που εισέβαλαν πριν 46 χρόνια τα τανκς και δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, δείχνει ότι μεταχειρίζονται ένα συμβολισμό με τον χυδαιότερο τρόπο, παίρνοντας εκδίκηση από την Ιστορία». «Από κοντά», προσθέτει, «και το απίστευτο απόσπασμα από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια (!), αν ‘συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020′!». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι ασύλληπτη η γλώσσα τους, η επιλογή των φράσεων, το θράσος τους, κάθε τι που μεταχειρίζονται» και προσθέτει: «Ντροπή τους».

Υποστηρίζει ότι «με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση, κλείνει το μάτι στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής: Είναι σαν να τους λέει, εγώ μπορώ να αντιμετωπίσω τον ‘μύθο του Πολυτεχνείου’ καλύτερα. Και ξεσαλώνει με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και το άρθρο του Συντάγματος για τις δημόσιες συναθροίσεις, κόντρα στις αποφάσεις ως και του Ευρωκοινοβουλίου ότι η πανδημία (προφανώς) δεν πρέπει να πλήξει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο κ. Φίλης αναφέρει ότι «είναι προφανές ότι το Πολυτεχνείο φέτος, εξ ανάγκης, θα εορταζόταν με διαφορετικό τρόπο» και ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν μαζικές πορείες ως συνήθως, όταν στην πράξη είναι άγνωστος ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στο γενικό πληθυσμό και οι ΜΕΘ στο όριο». Τονίζει ότι «θα ήταν υγειονομικά επικίνδυνο και ταυτόχρονα, σε περίπτωση που οι εξελίξεις με την πανδημία γίνουν ακόμα πιο αρνητικές, θα το αξιοποιούσε αυτή η αδίστακτη κυβέρνηση ως σωσίβιο για τις ευθύνες της στο δεύτερο κύμα, που έχει χτυπήσει την κοινωνία ανεξέλεγκτο». Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει ότι o ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι η ΚΟ θα οργανώσει μια συμβολική εκδήλωση στο ΕΑΤ ΕΣΑ, με κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία και τήρηση προφανώς των υγειονομικών κανόνων.

«Όμως», επισημαίνει, «το Πολυτεχνείο δεν είναι μια ‘κρατική’ γιορτή, όπως η 25η Μαρτίου και άλλες επέτειοι που το κράτος έχει την πρωτοβουλία εορτασμού. Το Πολυτεχνείο γιορτάζεται με πρωτοβουλία φορέων». Για αυτό, υπογραμμίζει, «είναι απαράδεκτο ότι αντί η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τους διοργανωτές, επιλέγει τα ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ που θυμίζουν χούντα, Ζαγοριανάκο και 1973». «Μόνο η καθαρεύουσα λείπει! Έστειλε λένε τα ΜΜΕ… τελεσίγραφο στους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αν είναι δυνατόν», σχολιάζει ο κ. Φίλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ