Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»: Κοσμοσυρροή στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων – ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες λαού και νεολαίας κατέκλυσαν την «κόκκινη πολιτεία» του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» από το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, πρώτης μέρας των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Λίγο μετά τις οκτώ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πέρασε τις πύλες του Φεστιβάλ. Τον υποδέχτηκαν και τον ξενάγησαν στον χώρο ο Θοδωρής Κωτσαντής, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κατά την περιήγησή του, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τα περίπτερα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου συζήτησε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Πρωτούλη και με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Νίκο Σοφιανό. Συζήτησε επίσης με υποψήφιους στα περίπτερα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Λίγο αργότερα είχε εγκάρδια συνάντηση με τη Μάγδα Φύσσα στο περίπτερο του Συλλόγου Πολιτισμού “Παύλος Killah Φύσσας”.

Η κεντρική Έκθεση στην «καρδιά» του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη, με πολύ σημαντικά ντοκουμέντα μιας ολόκληρης περιόδου, στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Η έναρξη των συναυλιών της Κεντρικής Σκηνής δόθηκε με το αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, με τον τίτλο «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…». Ερμηνευτές στο αφιέρωμα, κατά σειρά εμφάνισης, ήταν οι Βασίλης Σκουλάς, Μυρτώ Βασιλείου, Γιάννης Διονυσίου, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, η φωνή που έχει συνδεθεί όσο καμιά άλλη με εκείνα τα χρόνια και με τα τραγούδια του αγώνα, και η νεαρή Ελένη Καρτελιά.

Τη συμβολή της ΚΝΕ στην πρωτοπορία των αγώνων της νεολαίας αλλά και στην προβολή του πολιτισμού, της ποίησης και των τραγουδιών στο Φεστιβάλ, εξήρε η Μαρία Φαραντούρη.

Έπειτα από το αφιέρωμα αυτό, ακολούθησε στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή, συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε εγκάρδια συνάντηση με καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Τοπόσημο στο φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» είναι ο χώρος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Λειτουργούν περίπτερα που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τις περιφερειακές ενότητες μαζί με τους δήμους που τις αποτελούν, καθώς και για τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και συγκεκριμένα της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Οι εργασιακές σχέσεις και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς αποτελούν κοινή θεματική του Στεκιού Πολιτισμού, όπου το βράδυ της Πέμπτης η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ με ανανεωμένο δυναμικό, παλιές και καινούριες συμμετοχές, παρουσίασε το έργο«Αποσύμπλεξη» του RemiDeVos.

Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ αφιέρωσε την παράσταση στο στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργο Αντωνακάκη, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή, είχε πολύ σπουδαία προσφορά σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάστηκε και μεταξύ άλλων ήταν δάσκαλος υποκριτικής και διετέλεσε για πολλά χρόνια σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ.

Το σπονδυλωτό έργο πραγματεύεται τις σύγχρονες σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια και τις προεκτάσεις τους στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν αυτές σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής και της καθημερινότητας.

Στα πλαίσια του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στο Στέκι Πολιτισμού λειτουργεί, επίσης, για 2η συνεχόμενη χρονιά, εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Το φαινόμενο της «μετατροπής του σώματος και της σεξουαλικότητας σε εμπορεύματα, στο έδαφος ενός συστήματος στο οποίο όλα πουλιούνται και αγοράζονται», έθεσε στο επίκεντρο του προβληματισμού η εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στο Στέκι των γυναικών.

Στην εκδήλωση μίλησε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, και βουλευτής του κόμματος, ενώ έγιναν σύντομες παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση με θέμα «Σύγχρονο κράτος: Έξυπνο και ψηφιακό, αλλά πάντα εχθρικό για τον λαό» που έγινε στο Στέκι Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.

«Ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, είναι ανάγκη για την κοινωνία. Χρειαζόμαστε επειγόντως το δικό μας κράτος, το ψηφιακό κράτος της εργατικής εξουσίας» υπογράμμισαν οι ομιλητές Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Φρίξου Μπρούζγος, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ανατρέχοντας στα όσα έζησε και ζει ο λαός το τελευταίο διάστημα, ο Μ. Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στο γεγονός πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχουν απογειωθεί οι τεχνολογικές δυνατότητες για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το λαό δεν είναι ότι δεν υπάρχει κράτος. Είναι ότι υπάρχει το σημερινό κράτος, το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου», ένα κράτος πολύ ικανό να στηρίζει την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο ανίκανο να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας», τόνισε.

Με πλήθος παραδειγμάτων ανέδειξε ότι «η λειτουργία του αστικού κράτους έχει στόχο να διασφαλίσει και να οργανώσει την κυριαρχία της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών, να συμβάλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής της, να προωθήσει τις κοινωνικές συμμαχίες της και η κυριαρχία του καπιταλισμού είναι το πραγματικό εμπόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

«Οποιο πρόβλημα κι αν εξετάσουμε θα διαπιστώσουμε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ουτοπία, είναι ανάγκη για την κοινωνία», σημείωσε. «Για αυτή την ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, γι’ αυτό το δικό μας κράτος, το δικό μας κράτος, αξίζει να παλέψουμε. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το κάνουμε καθημερινά. Βαδίζουμε σταθερά, μαχητικά, αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής και θα νικήσουμε», τόνισε, κλείνοντας με το κάλεσμα προς όλους και όλες «να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ και ο λαός θα πει την τελευταία λέξη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό, ο Μ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν πρόκειται για εποχή της μετα-πολιτικής, όπως λένε κάποιοι, αλλά βαθιά πολιτική επίθεση που γίνεται».

Σημείωσε, τέλος, ότι ο προοδευτικός άνθρωπος που προβληματίζεται, «να σκεφτεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση, την κοινή στρατηγική στάση όλων των τάσεων του στα μεγάλα ζητήματα, να απεγκλωβιστεί και να πάρει τη θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ για να αναμετρηθεί με τον πραγματικό αντίπαλο, με ταξικό κριτήριο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ