Φάμελλος στον Realfm 97,8: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στην κοινωνία όχι στην κομματική γραφειοκρατία – Τι είπε για τον Τσίπρα

Την αισιοδοξία του για την πορεία που έχει ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Τέρενς Κουίκ. Όπως είπε, οι εξελίξεις μετά την διπλή εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, με την παρουσία του κόμματος στην Βουλή και με τις διεργασίες του Συνεδρίου για την ανάδειξη των υποψηφίων προέδρων του κόμματος, ήταν ικανοποιητικές.

Όπως είπε «η εβδομάδα που αρχίζει θα έχει πολλά στοιχεία διαλόγου σε δημόσιο βήμα, γιατί οι υποψήφιοι θα γυρίσουν σε όλη την Ελλάδα. «Αυτό όμως που θα έχει σημασία για όλους μας θα είναι η συμμετοχή την επόμενη Κυριακή. Γι’ αυτό καλώ τις φίλες και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν στις κάλπες. Μπορούν να γίνουν εγγραφές και την ημέρα της ψηφοφορίας. Θέλουμε ένα νέο φόρουμ διαλόγου για την πολιτική και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Ο ρόλος του προέδρου

«Η βάση θα αποφασίσει τον πρόεδρο. Μετά θα υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες διαλόγου. Δεν πιστεύω ότι οι τέσσερις υποψηφιότητες εκπροσωπούν τάσεις, εκπροσωπούν όμως και οι πέντε υποψηφιότητες προτάσεις πολιτικής κι έτσι πρέπει. Η εκλογή του προέδρου αφορά την κοινωνία, δεν αφορά τον κλειστό κύκλο αυτών που κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία. Δεν ήταν και πριν στον ΣΥΡΙΖΑ οργανωμένη δημοκρατικά η λειτουργία μας με τις δομές. Δεν συμμετείχαν τα μέλη στην λειτουργία του κόμματος. Αυτό ήταν έλλειμμα. Δεν πρέπει να το επαναλάβουμε. Ο πρόεδρος ή η πρόεδρος και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφορά και να απευθύνεται στην κοινωνία και δεν πρέπει να κλείνεται μέσα σε κομματικά γραφεία και κομματικές γραφειοκρατίες.

Οι τάσεις δεν έχουν βοηθήσει όσο θα μπορούσαν, στο παρελθόν. Πρέπει να το ομολογήσουμε. Γιατί δεν ήταν πάντα ιδεολογικά ρεύματα. Αυτό ήταν μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούσε και μια παραφωνία προς την κοινωνία. Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ που το χρεώθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην υπεροπλία του αντιπάλου. Είναι πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέμα όχι μόνον ομάδων ή τάσεων, αλλά είχε θέμα και με την παρουσία του στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, σε όλες τις κοινωνικές λειτουργίες, στους συνεταιρισμούς, στα σωματεία. Νομίζω ότι πρέπει να επανασυστηθούμε στην κοινωνία με έναν τρόπο.

Η αυτοδιοίκηση

Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά το ότι είναι πολύ κοντά. Τα ψηφοδέλτια έχουν κατατεθεί πολύ πριν από την επιλογή του νέου επικεφαλής του κόμματος. Όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει εκπροσώπηση, προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών ιδεών στα δημοτικά συμβούλια. Άρα ακόμα και με τα ελλείματα που είχαμε, γιατί καθυστερήσαμε, μπορούμε να διεκδικήσουμε κάποιους δήμους. Υπάρχουν δυνατότητες να ξεφύγουμε από το μοντέλο αυτοδιοίκησης του κ. Μητσοτάκη. Γιατί όταν οι αυτοδιοικητικοί βάζουν την κομματική τους ταυτότητα πάνω από την αυτοδιοίκηση και την υπηρεσία έναντι των πολιτών, τότε έχουμε υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης. Και τα τελευταία χρόνια, παρότι έχει ισχυρότατη πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία, η αυτοδιοίκηση δεν προχώρησε πήγε πίσω.

Γιατί δεν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος

Οι ευρωεκλογές θα είναι πράγματι μια πρώτη μεγάλη αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι και κομματικές εκλογές. Η αυτοδιοίκηση έχει και την αυτονομία των σχημάτων. Στο ερώτημα γιατί δεν ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι ήταν πολύ σημαντική η ευθύνη και η τιμή της ομόφωνης εκλογής του στην προεδρία της Κ.Ο. και άρα η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς του δύο δύσκολους μήνες. Ήταν πολύ πιο σημαντικό να υπηρετήσω αυτόν τον στόχο και να δώσουμε μία σαφή εντύπωση -και την δώσαμε- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, σοβαρός, ότι έχει τεκμηρίωση. Γιατί πολύ η παραφιλολογία προσπάθησε να χτίσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Να σας το πω ξεκάθαρα εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι τα έχει βάλει με το σύστημα εξουσίας και κάνανε τα αδύνατα δυνατά να στιγματίσουν την πορεία μας να δημιουργήσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να σκιάσουν ακόμα και την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Εγώ λοιπόν έπρεπε να υπηρετήσω αυτόν τον σκοπό, χωρίς να δημιουργήσω διαχωρισμούς ή εντάσεις. Δεν θα μπορούσε αυτό να σκιαστεί ή να μπερδευτεί με μια υποψηφιότητα. Θα έκανα ζημιά στην κοινή υπόθεση αν άνοιγα τέτοιο ζήτημα. Έπρεπε να διαφυλάξουμε και την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι έχει συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, «για μένα, αλλά και για πάρα πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες και για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, πέρα από πολιτικό κεφάλαιο, είναι ο πρόεδρός μας. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα. Ήταν ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης την οποία υπηρέτησα, ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, όταν ανοίξαμε επιτέλους τον βηματισμό μας και αποκτήσαμε  ξανά την αξιοπρέπειά μας, όταν αποκτήσαμε πλεονάσματα και χαμηλά επιτόκια, που δεν μπορώ να τα ξεχάσω. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα αν θα επανέλθει, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει τον τρόπο και της δικής του συνεισφοράς. Είναι πολύ κοντά το σοκ και των εκλογών και της αποχώρησης, Αλλά έπρεπε και να βοηθήσει με έναν ρόλο ουδετερότητας. Το τηρεί αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ όμως πολιτικά. Είναι ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, Είναι κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και είναι πολιτικό κεφάλαιο της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ