Φάμελλος: Ως μετρ της υποκρισίας μιλάτε για δικαιοσύνη, ενώ είστε μια κυβέρνηση της αδικίας

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τους Ποινικές Κώδικες, σημειώνοντας ότι αυτές τις ημέρες «γράφονται μαύρες σελίδες στα θέματα δικαιοσύνης της χώρας μας».

Συζητάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο για την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ έξω οι αγρότες αλλά και οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί διεκδικούν το δίκιο τους, είπε αρχικά ο κ. Φάμελλος, ενώ υποστήριξε ότι σε αυτό το δίκαιο αίτημα, που αφορά όλα τα νοικοκυριά αλλά και τους παραγωγούς της χώρας, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, η κυβέρνηση δεν δίνει θετική απάντηση, «γιατί έχει δώσει ήδη, κρυφά ή φανερά, θετική απάντηση στην αισχροκέρδεια, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το ξεπούλημα της υγείας και της παιδείας, των δημόσιων αγαθών». «Ως μετρ της υποκρισίας, φέρνει εδώ ένα νομοσχέδιο για να μας μιλήσει για δικαιοσύνη, ενώ ο κόσμος ψάχνει το δίκιο του, γιατί είστε μια κυβέρνηση της αδικίας», σχολίασε.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη στήριξη άλλων κομμάτων, αφού το 1/3 των βουλευτών της κυβέρνησης δεν το στήριξε. «Άρα μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν έχει τη δύναμη και την πλειοψηφία να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση ισότητας και δικαιωμάτων που είναι συνταγματική υποχρέωση», είπε. Σχολίασε ότι σε εκείνο το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι άκουσε τους επιστήμονες, «τώρα γιατί δεν τους ακούτε σε αυτό το νομοσχέδιο;». Ανέφερε ότι εκείνο το νομοσχέδιο το έφερε ο κ. Μητσοτάκης «για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, από το ψήφισμα καταπέλτη του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, για να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να δείξει η κυβέρνηση ένα φιλοευρωπαϊκό προφίλ». Είπε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στο γάμο, δεν το ψήφισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και, άρα, «με ποια αξιοπιστία έρχεστε τώρα να μας πείτε για σύστημα Δικαιοσύνης;».

Είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για «να εξευμενίσετε τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη και να παραπλανήσετε ξανά το εκλογικό ακροατήριο» και πως «η κυβέρνηση φέρνει μια εκτεταμένη αλλαγή στον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία, πρόχειρη με αποσπασματικές ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσει ένα αφήγημα του κ. Μητσοτάκη». «Ποιο είναι λοιπόν το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης; Όταν περιστέλλονται δικαιώματα, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι μπετόν αρμέ, όταν αναγνωρίζονται δικαιώματα, όπως έγινε με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το 1/3 της ΚΟ δεν ψηφίζει», σχολίασε.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση συνολικά για απαξίωση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μιλώντας για την εξεταστική για τα Τέμπη, σχολίασε, για ποια δικαιοσύνη μιλά η κυβέρνηση «όταν ακόμα και το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής το θάψατε».

Τόνισε ότι αυτές τις μέρες «γράφονται μαύρες σελίδες στα θέματα δικαιοσύνης της χώρας μας» και πως «ήταν κυβερνητική επιλογή να απορρίψει την πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής», για «να παρεμποδίσετε μια έρευνα για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή». Σημείωσε ότι «μπροστά στη μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, σε ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες, καταπατείται κάθε έννοια δικαίου» και ότι «είναι χυδαίο και προσβολή ότι χθες αποφασίσατε να κλείσετε τον κατάλογο των μαρτύρων και να επιχειρείτε να φιμώσετε την εξεταστική επιτροπή της Βουλής». Κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι αρνήθηκε να καλέσει σειρά από πρόσωπα-κλειδιά και ότι έκλεισε την εξεταστική χωρίς την ποινική δικογραφία. «Έχετε το θράσος μία μέρα μετά να έρχεστε εδώ να μας μιλάτε για δικαιοσύνη. Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ντροπής για την ελληνική Βουλή με αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ. Δεν ανταποκριθήκατε στο ελάχιστο καθήκον απέναντι στη μνήμη των θυμάτων και των συγγενών τους. Προστατεύετε το πρεστίζ του κ. Μητσοτάκη χωρίς ιερό και όσιο», είπε.

Αναφερόμενος στα ζητήματα του νομοσχεδίου, σχολίασε εισαγωγικά ότι «το δόγμα “Νόμος και Τάξη” κατέρρευσε πλήρως και ταυτόχρονα αναδείχθηκε η ασυνέπεια λόγων και έργων του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι «την ανικανότητα αυτή έρχεται να την καλύψει η κυβέρνηση με τα γνωστά επικοινωνιακά της τεχνάσματα, όπως η αυστηροποίηση των ποινών». Κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη ότι δομεί ένα «φτηνό σόου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής επεξεργασίας, όπως μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόσωπα υψηλού κύρους, δεν συνοδεύεται από έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας που έχει ορίσει ο ν. 4622/2019 για το επιτελικό κράτος και αυτή η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων δεν είναι τμήμα μίας στιβαρής μεταρρύθμισης.

Σχολίασε ότι στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών, που στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Φλωρίδης είχε πει ότι ήταν διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έρχεται τώρα να «ξενομοθετήσει» τη δική της ρύθμιση ενώ προηγουμένως είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «βρήκαμε στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου ότι το άρθρο 60 που αφορά την ασυλία των τραπεζιτών δεν εφαρμόζεται άμεσα αλλά πάει πέντε μήνες μετά», για να ρωτήσει: «Για ποιο λόγο αυτή τη ρύθμιση δεν την εφαρμόζεται άμεσα; Ποιο πλυντήριο κ. Φλωρίδη θέλετε πάλι να υπηρετήσετε;».

Υποστήριξε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου, δεν διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση, δεν στηρίζεται σε εγκληματολογικά δεδομένα, «γι’ αυτό και έχει απέναντι όλο το νομικό κόσμο». Ρώτησε αν προκύπτει από κάποια εγκληματολογική μελέτη ότι όσο αυξάνεται οι ποινή μειώνεται η εγκληματικότητα, «η απάντηση είναι όχι», προσθέτοντας: «Δεν θα ήταν καλύτερο να είχαμε καλύτερη πρόληψη;». Είπε, ακόμη, ότι επίσης χωρίς επιστημονικά στοιχεία αυξάνονται οι περιπτώσεις εγκλεισμού στη φυλακή των ανηλίκων και μειώνεται το ηλικιακό όριο, «όμως ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί βασική αρχή του ποινικού δίκαιου των ανηλίκων αποτελεί η αγωγή αντί της τιμωρίας». Είπε αναφορικά με την «υφ’ όρον απόλυση», δηλαδή τη δυνατότητα του κρατούμενου να αποφυλακιστεί νωρίτερα εφόσον πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ότι γίνεται εξαίρεση από κανόνες. «Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής γίνεται δυσκολότερη, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι μικρο-εγκληματίες θα οδηγούνται στη φυλακή» και «καθυστερεί η γέφυρα μεταξύ της φυλακής και της νόμιμης ζωής στην κοινωνία, αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποπέσει ξανά σε αξιόποινες πράξεις ο κρατούμενος. Τροφοδοτείτε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα αντί να την αναστέλλετε». Για τις ρυθμίσεις για τα παράβολα σχολίασε ότι όσοι δεν έχουν χρήματα δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

«Ποιες είναι οι συνέπειες από το νομοσχέδιο;», σχολίασε ο κ. Φάμελλος, για να προσθέσει: «”Περισσότερη φυλακή για όλους”, μας είπε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Επιπλέον είπε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το σωφρονιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είπε ότι η αύξηση των ορίων έκτισης σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των ορίων των επιβλητέων ποινών, θα οδηγήσει σε συμφόρηση στα καταστήματα κράτησης με άμεση επίπτωση την επιβάρυνση, στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επιχείρημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, λέγοντας πως η απάντηση των δικαστικών υπαλλήλων είναι ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι γραμματείς, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη η καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά, δηλαδή της γυναικοκτονίας.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στον κ. Φλωρίδη, τον κατηγόρησε ότι επέλεξε το «δικό του λαϊκιστικό αφήγημα», αντί η κυβέρνηση να ακούσει τους καθηγητές της Νομικής και Εγκληματολογίας, τους δικαστές, τους μάχιμους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον Συνήγορο του πολίτη, τις οργανώσεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας και της ατιμωρησίας των μεγάλων.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η μάχη της παιδείας είναι μάχη δημοκρατίας και ότι πρέπει να διαλέξει σε ποια πλευρά θα είναι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ