Φάμελλος: Οι καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση, παρά μόνο πάθημα για την κοινωνία

«Οι καταστροφές αυτές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αναδεικνύουν με έντονο τρόπο το ζήτημα της ανθεκτικότητας απέναντι στα ακραία πλέον τα κλιματικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν ακόμη την αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών αναγκών και της πολιτικής και επιχειρησιακής προετοιμασία για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις. Ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ΝΔ περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια αντί να ενισχύουν την πολιτεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι «ενώ απαιτείται μια ποιοτική αναβάθμιση της πολιτείας, βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν ισχυρό κομματισμό στην πολιτεία χωρίς διαφάνεια και χωρίς αξιοκρατία, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς από την υγεία μέχρι την ενέργεια, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η πολιτεία».

Τα σχέδια που δεν επικαιροποιήθηκαν

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «δεν έχει γίνει επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας το 2016. Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής. Η μεταφορά της πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης πλέον έγινε αποσπασματικά και για λόγους επικοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν αναθεώρησε επίσης τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας ως όφειλε να κάνει έως τις 31.12.2021 που είχε κυρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά».

«Η Πολιτική Προστασία πρέπει να έχει έτοιμα σχέδια με συνδυασμό με την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές για να μπορούν να αντιμετωπίσουν πλέον ακραία φαινόμενα. Πρέπει να τρέξουμε σενάρια με την πιο δύσκολη υπόθεση εργασίας και να αποκτήσει η ελληνική πολιτεία επάρκεια», είπε.  Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή οι πρόσφατες καταστροφές δεν γίνονται μάθημα για την κυβέρνηση που δεν μπορεί η δεν θέλει να αναβαθμίσει την επάρκεια της πολιτείας: «χρειαζόμαστε μία πραγματική Πολιτική Προστασία στελεχωμένη, σύγχρονη, με επιστημονικά εργαλεία που μάς λείπουν για να είναι προετοιμασμένη η πολιτεία για τις πλημμύρες για τις πυρκαγιές ή για την κλιματική κρίση. Δυστυχώς δεν γίνονται τα παθήματα, μαθήματα», είπε. Σημείωσε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα πρόγραμμα συναντήσεων και επεξεργάζεται μια επικαιροποιημένη πρόταση για τις δασικές πυρκαγιές, «για να καλύψει το κενό της κυβερνητικής πολιτικής».

Οι εσωκομματικές διαδικασίες

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως είναι πλούσιος ο διάλογος ενόψει της εκλογής της νέας ηγεσίας. «κατορθώσαμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε συνεπή πολιτική παρουσία και στην Βουλή και έξω από τη Βουλή,  έχουμε ανοίξει πολλά θέματα, οι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί και έχουν εγκριθεί από το διαρκές Συνέδριο».
Κάλεσε όλους τους φίλους και τις φίλες να πάνε την Κυριακή στις κάλπες για εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «θέλουμε η κοινωνία να συζητά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φυσικά θα κριθούμε από τη συμμετοχή στην κάλπη. Άρα θα πρέπει να πούμε ότι την Κυριακή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, σε πολλά εκλογικά τμήματα, σχεδόν σε κάθε δήμο που έχουν ανακοινωθεί, σε γραφεία του κόμματος ή σε δημόσιες εγκαταστάσεις σε σχολεία ή σε δημοτικά κτίρια, θα γίνουν οι εκλογές. Και σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να εγγραφούν εκείνη την ημέρα ως μέλη, θα είναι ανοιχτός ο εκλογικός κατάλογος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ