Φάκελος F-35: Η Πολωνία λαμβάνει το πρώτο – Αντίστροφη μέτρηση για τα ελληνικά – ΦΩΤΟ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα, που πλέον είναι θέμα μηνών να υπογράψει την έναρξη παραγωγής των «γαλάζιων» μαχητικών 5ης γενιάς. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία παραλαμβάνει το πρώτο της μαχητικό.

Επιστολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ για συμπαραγωγή στο πρόγραμμα προμήθειας 48 F-35 – ΒΙΝΤΕΟ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ Fort Worth Texas και Marietta Georgia: Χρήστος Μαζανίτης

Το πρώτο F-35 Lightning II για την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή στη γραμμή συναρμολόγησης κεντρικών πτερυγίων F-35 στο εργοστάσιο της Marietta, στην Atlanta της Georgia των ΗΠΑ. Πρόκειται για στιγμή – ορόσημο για το πρόγραμμα μαχητικών 5ης γενιάς της Πολωνίας. Σε αυτή τη στιγμή – σταθμό για την πολωνική πολεμική αεροπορία στάθηκε ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki που επισκέφθηκε το εργοστάσιο την Μεγάλη Τετάρτη προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για το πρόγραμμα νέων μαχητικών της Πολωνίας.

Lockheed Martin Photography / Thinh D. Nguyen

Το πρώτο εξάρτημα, το κεντρικό συγκρότημα πτερυγίων ατράκτου (CWA), αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της ατράκτου του αεροσκάφους. Τα φτερά του αεροσκάφους συνδέονται με το CWA κατά την τελική συναρμολόγηση, η οποία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Τα πρώτα F-35 για την Πολωνία θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2024 και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν έως το 2030. Τα πρώτα F-35 της Πολωνίας αναμένεται ότι θα φτάσουν στη χώρα στην αεροπορική βάση Łask το 2026.

Η Πολωνία θα παραλάβει συνολικά 38 μαχητικά εξοπλισμένα με δυνατότητες Technology Refresh 3 (TR-3) και Block 4.

Αντίστροφη μέτρηση

Τις επόμενες εβδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να απαντήσει θετικά (LOA επιστολή) στο αίτημα της Ελλάδας (μέσω της LOR) για την προμήθεια των αεροσκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι αυτό αναμένεται να γίνει πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αμέσως μόλις φθάσει στην Αθήνα η απαντητική επιστολή (LOA to LOR) θα ακολουθήσει ένα διάστημα μέχρι ο τελικός χρήστης (δηλαδή η Πολεμική Αεροπορία) να επιλέξει ποια από τα σημεία θα απορρίψει και ποια θα συμπεριλάβει τελικά στο τελικό συμβόλαιο. Αυτό είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, που όμως το ΓΕΕΘΑ, που έχει τον εποπτεύον ρόλο, σκοπεύει να τρέξει με ταχύτατες διαδικασίες με το ΓΕΑ, που έχει και την άμεση εμπλοκή στο πρόγραμμα, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και έως τον Οκτώβριο, προκειμένου εν συνεχεία Ελλάδα – ΗΠΑ να προχωρήσουν στην διακρατική υπογραφή της σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το μαχητικό, όπως αναφέρει ο JR McDonald, αυτό θα είναι το F-35 4ης έκδοσης (block 4). Η Ελλάδα δεν θα γίνει απλά η 18η χώρα του κλειστού κλαμπ του πλανήτη που θα εντάξει το σύγχρονο μαχητικό στον στόλο της, αλλά θα είναι μια από τις λίγες χώρες – οι μισές από τις 18 – που θα έχει την πιο εξελιγμένη έκδοσή του.

Lockheed Martin Aeronautics Company – Fort Worth – Chris Hanoch

O αντιπρόεδρος του προγράμματος των F-35 JR McDonald εξηγεί στον απεσταλμένο του enikos.gr Χρήστο Μαζανίτη τα επόμενα βήματα για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς από την Ελλάδα.

Αυτό συνεπάγεται ότι θα αποκτήσει και τα έξυπνα όπλα που αναπτύσσονται για το F-35, που θα το καταστήσουν ακόμη αποτελεσματικότερο απέναντι στις αντίπαλες άμυνες.

«Αυτό που βλέπουν τα αντίπαλα ραντάρ είναι το ίχνος μιας μπάλας του γκολφ. Δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται για μαχητικό, αφού τέτοια ίχνη μοιάζουν με τα αντίστοιχα των πουλιών» μας λέει ο Tony Wilson, πιλότος δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας και πρώην πιλοτος της USAF, με το παρατσούκλι “Brick”.

Έχοντας εμπειρία από επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, όπως μας εξηγεί, ακόμη ένα πλεονέκτημα που παρέχει το F-35 στον πιλότο είναι ότι στρέφοντας το κράνος του προς το πάτωμα, προβάλλεται μέσα σε αυτό εικόνα από όσα υπάρχουν κάτω από το αεροσκάφος, δίνοντας την αίσθηση ενός γυάλινου πατώματος. Ταυτόχρονα σε συνδυασμό με τους αισθητήρες, δίνει μια εικόνα 360 μοιρών των συνθηκών πτήσης.

«Τα αντίπαλα ραντάρ δεν βλέπουν ένα μαχητικό αλλά ένα ίχνος στο μέγεθος μίας μπάλας του γκολφ» μας λέει ο Tony Wilson, πιλότος δοκιμών της κατασκευάστριας εταιρείας και πρώην πιλότος της USAF, με το παρατσούκλι “Brick” Φωτογραφία: Lockheed Martin Aeronautics Company – Fort Worth – Chris Hanoch

Στο εργοστάσιο παραγωγής

Ο υπογράφων βρέθηκε για λογαριασμό του enikos.gr στο εργοστάσιο παραγωγής των F-35, στο Fort Worth του Τέξας, στις ΗΠΑ αλλά και στο εργοστάσιο παραγωγής των μεταγωγικών C-130J και τμημάτων του F-35 στην Marietta της Georgia.

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο του Fort Worth, πρόκειται για το εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε το 1942, όπου κατασκευαζόταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Β-24. Από τότε έως σήμερα, μπορεί εσωτερικά να έχουν όλα αλλάξει, η εξωτερική όψη του εργοστασίου, όμως, παραμένει αναλλοίωτη, χωρίς παράθυρα, με καθαρά βιομηχανική όψη. Μάλιστα, όπως μας εξηγούσαν το Κογκρέσο έχει ψηφίσει σχετικό νόμο, με τον οποίο όλες οι εγκαταστάσεις έχουν χαρακτηριστεί ιστορικές κι έτσι δεν μπορεί να επέλθει καμία μεταβολή στο εξωτερικό του πρώτου κτιρίου.

H είσοδος των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης του F-35. Του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής μαχητικών στον κόσμο Φωτογραφία: Lockheed Martin Aeronautics Corporation – Fort Worth – Mikaela Maschmeier

 

Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο του Τέξας, το μεγαλύτερο εργοστάσιο μαχητικών αεροσκαφών παγκοσμίως, βρίσκονται στην γραμμή παραγωγής περίπου 200 F-35. Κάθε 2,5 μέρες βγαίνει από το εργοστάσιο κι ένα καινούριο μαχητικό. Φωτογραφία: Lockheed Martin Fort Worth Texas Photo by Alexander H Groves

Εργάζονται πάνω από 15.000 άτομα 24 ώρες την μέρα 7 ημέρες την εβδομάδα.

Στις εγκαταστάσεις του Fort Worth υπάρχει και προσομοιωτής πτήσης ενός F-35 πάνω στον οποίο εκπαιδεύονται οι πιλότοι του μαχητικού Φωτογραφία: Lockheed Martin Aeronautics Company – Fort Worth – Chris Hanoch

Η Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αν τρέξει όλες τις διαδικασίες, θα παραλάβει τα πρώτα της μαχητικά το 2027, δηλαδή νωρίτερα από το 2028 με αρχές 2029 όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Ο σχεδιασμός προβλέπει την προμήθεια 20+20 F-35.

Κι όταν τα παραλάβει, θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα επιχειρεί με F-35, F-16 Viper και Rafale, καθιστώντας την μια από τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες της περιοχής.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ προγράμματος F-35 Lightning II

Έχουν παραδοθεί έως σήμερα: 900+ μαχητικά αεροσκάφη

Ώρες πτήσης: έχουν ολοκληρωθεί 651.000 ώρες πτήσης

Εκπαιδευμένοι πιλότοι παγκοσμίως: 1.985+

Εκπαιδευμένοι τεχνικοί παγκοσμίως: 14.015+

Ημερομηνίες- ορόσημα

28 Μαρτίου: Τα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αναπτύσσονται στην αεροπορική βάση Kadena της Ιαπωνίας.

21 Μαρτίου: Ολλανδικά F-35 εκπαιδεύονται με συμμαχικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

15 Μαρτίου: Τα F-35B του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ υποστηρίζουν τις Επιχειρήσεις της Εκστρατευτικής Δύναμης στην θάλασσα της Νότιας Κίνας

09 Μαρτίου: Τα νορβηγικά F-35 εντοπίζουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούν κοντά στη Νορβηγία.

03 Μαρτίου: Τα αμερικανικά  F-35A φτάνουν στη Δανία για εκπαίδευση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ