«Είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ και o τεχνικός σύμβουλος λειτουργούσε σαν μια “μέγγενη” έναντι των αγροτών. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του με την συνδρομή του κράτους. Η Κύπρος για παράδειγμα είχε 50.000 ΑΦΜ να ελέγξει με 170 -180 εργαζόμενους. Εμείς είχαμε 715.000 ΑΦΜ με 500 εργαζόμενους, δεν βγαίνει», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (την περίοδο 21/4/2015 μέχρι 23/6/2016), Αντώνης Μωϋσίδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν ένας οργανισμός που ασκεί πολιτική».
«Ούτε σχεδιάζει, ούτε ασκεί πολιτική. Είναι για να εφαρμόζει ειλημμένες αποφάσεις. Και όχι απαραίτητα από την χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μωϋσίδης προσθέτοντας ότι στο διάστημα των 14 μηνών της θητείας του, «η διοίκηση του Οργανισμού κατέβαλε πολλές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο μηχανισμός του οποίου είχε σοβαρή έλλειψη αποθηκάριων».
«Ήταν μια ιδιόμορφη και δύσκολη χρονιά. Ήταν η έναρξη της νέας ΚΑΠ και της περιόδου 2014-προσπαθούσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα. Ήταν η μόνη χρονιά που δεν υπήρξαν δημοσιονομικές διορθώσεις ή πρόστιμα», ανέφερε ο μάρτυρας.
Σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία προσωρινών δικαιωμάτων, απάντησε ότι «εμείς με την τεχνική λύση δεν ασχοληθήκαμε, την πήραμε ως δεδομένη για να την εφαρμόσουμε».
-Συμφωνείτε με την τεχνική λύση που εφαρμόστηκε επί ημερών σας; ρώτησε ο κ. Λαζαρίδης.
« Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν λάθος διότι δεν θα πληρωνόταν ένας συγκεκριμένος αριθμός κτηνοτρόφων…» απάντησε.
-Απευθείας αναθέσεις υπογράψατε; ρωτήθηκε και η απάντηση του ήταν «Όχι».
-Είπατε αισθανθήκατε περικύκλωση από εξωτερικούς παράγοντες στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιους; επέμεινε ο κ. Λαζαρίδης με τον κ. Μωϋσίδη να διευκρινίζει:
«Εννοώ τον Φορέα Διαχείρισης και τον τεχνικό σύμβουλο που ενώνονται και μπορεί αυτό να οδηγήσει σε υποκατάσταση του Οργανισμού. Προσωπικός μου φόβος ήταν να μην αποδειχθεί ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να δημιουργηθεί κόντρα με την «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», η οποία μαζί με τα ΚΥΔ, κάνανε όλη τη δουλειά και ήλεγχε όλες τις αιτήσεις. Εμείς δεν το θέλαμε αυτό. Θέλαμε να το κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το κράτος, για να σπάσουμε το μονοπώλιο με διαγωνισμό. Τώρα από τα 120 ΚΥΔ πως φτάσαμε μετά στα 500 δεν γνωρίζω…».
-Είχατε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο για να ευνοήσετε ΚΥΔ ή να διευκολύνεται φακέλους ενισχύσεων; ρωτήθηκε από τον κ. Λαζαρίδη.
«Με πάσα ειλικρίνεια, ποτέ μα ποτέ ο Υπουργός της εποχής εκείνης (Βαγγέλης Αποστόλου), δεν παρενέβη στο έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ… Αν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόλογος νομικά, ποινικά, δεν γίνεται να οφείλει να κάνει αυτά που θέλει ο υπουργός. Δεν μπορεί να εξαρτάται ο Οργανισμός από το υπουργείο. Οφείλει να μην εξαρτάται», τόνισε ο μάρτυρας.
Όπως είπε στη συνέχεια ο κ. Μωϋσίδης, «δεν γίνεται πέντε πρόεδροι σε πέντε χρόνια να αλλάζουν συνέχεια», ενώ επεσήμανε ότι «άκουγα διάφορα για προβλήματα, αλλά ποτέ στη θητεία μου δεν άκουσα για κύκλωμα».
«Σε σχέση με τα ΚΥΔ, δεν είχα ακούσει τότε αυτά που ακούγονται σήμερα. Αυτά που λέγονται σήμερα είναι ανήκουστα σε σχέση με τέτοιου ήθους, μεγέθους και σύνθεσης ενός προβλήματος. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, απάντησε ότι επί θητείας του στον Οργανισμό «ποτέ δεν επιτρέψαμε ατομικές επισκέψεις για προσωπικά ζητήματα».
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι συνεργάστηκε με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και «τα θέματα που ήταν στο επίκεντρο ήταν οι έγκαιρες πληρωμές των αγροτών και οι βοσκότοποι».
«Κάναμε διάφορες προσπάθειες για να μπορεί ο αγρότης να υποβάλει την αίτηση του μόνος του, μακριά από ΚΥΔ.
Το 2015-2016 ζητήθηκαν από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκθέσεις, σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΥΔ, για να βεβαιωθεί ότι όλα αυτά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον.
Αυτές οι εκθέσεις παραδόθηκαν στους επόμενους. Το πόρισμα της έκθεσης για την ψηφιακή πλατφόρμα ανέφερε ότι χρησιμοποιούνταν η βάση των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με μη θεμιτό τρόπο.
Υπήρχε μία περικύκλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από εξωτερικούς παράγοντες, που απέβλεπαν στα δις εκατομμύρια του Οργανισμού. Μετά τη δική μου θητεία δεν ασχολήθηκα.
Υπήρχε πράγματι ένας προβληματισμός για το πώς και ποιος παρεμβαίνει στο σύστημα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωϋσίδης απαντώντας στην κ. Αποστολάκη.
Ακόμα, ανέφερε ότι η παραίτηση του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν είχε να κάνει με πιέσεις που του είχαν ασκηθεί ή για τις πληρωμές, αλλά με προσωπικούς λόγους».
«Μπορεί να μην ήμουν ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Κάναμε προσπάθειες να βελτιώσουμε, να αναδομήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ένιωσα ότι πρέπει να επιστρέψω σπίτι μου και στο πανεπιστήμιο μου γιατί δεν ήταν όλα όπως τα περίμενε κανείς. Με τον κ. Αποστόλου είχαμε μικρές διαφωνίες, ποτέ όμως δεν ζήτησε κάτι κόντρα στη βούληση του ΟΠΕΚΕΠΕ», υποστήριξε.
Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, αν κατά τη θητεία του είχε ανθρώπους να τον πιέζουν, να εκβιάζουν ή να απειλούν απάντησε αρνητικά.
«Όχι, δεν είχα. Μένω έκπληκτος με όλα όσα ακούγονται στην Εξεταστική Επιτροπή. Πάντα υπήρχαν κάποιες ομάδες αγροτών, παραγωγών που έθεταν ζητήματα του κλάδου τους και ζητούσαν λύσεις, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί τρυφιλιού, που ήρθαν εκπρόσωποί τους και με συνάντησαν θέτοντας τα προβλήματα τους, αλλά αυτό το πράγμα, όπως ακούγεται από τις επισυνδέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ποτέ δεν έγινε» είπε χαρακτηριστικά.
-Υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ; ρωτήθηκε από τον Κόκκαλη.
«Αν ισχύουν αυτά που έβγαλε η ευρωπαϊκή εισαγγελία μέσω επισυνδέσεων, θα ήταν αστείο να το αρνηθώ. Όταν εμφανίζονται το 2025 7,5 εκ πρόβατα -από ενάμιση που ήταν πριν- τότε είναι θέμα. Κάποιος το επέτρεψε, κάτι γίνεται προφανώς», είπε ο κ. Μωϋσίδης.
Απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με τους λόγους που δεν προχώρησε η εναλλακτική λύση που ζητούσε αντικατάσταση του τεχνικού συμβούλου και την απεξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε καταρχήν ότι «διαπιστώθηκε ότι οι προσλήψεις για την στελέχωση του Οργανισμού ήταν μια μακροπρόθεσμη ιστορία».
«Είπαμε τότε, αφού δεν μπορούν να γίνουν να πάμε σε άλλη πρόταση, να σπάσουμε το πρόγραμμα στα τρία, σε μικρότερα ποσά και να επιτρέψει και σε άλλους ανταγωνιστές για να σπάσουμε το μονοπώλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλέψαμε και την δουλειά την παραδώσαμε στην επόμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Οργανισμός είχε όλα τα στοιχεία, αλλά τα είχαν και τα ΚΥΔ και το «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», τα οποία δεν είδαν ευχάριστα τις διάφορες προσπάθειες μου να σπάσει το μονοπώλιο» επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Προτρέψαμε να γίνουν ΚΥΔ -για να σπάσει το μονοπώλιο- προβλέποντας αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τους υποψήφιους. Αν τηρούνταν όλα αυτά δεν θα υπήρχαν τα 500 ΚΥΔ. Αλλά φαντάζομαι ότι από τα 500 ΚΥΔ πόσα είναι τα αμαρτωλά, 20, 30, 40, 50. Δεν πιστεύω ότι είναι η πηγή του κακού. Η πηγή του κακού είναι αλλού. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε να απεμπλακεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα, δύσκολο, αλλά αν υπήρχε η κατάλληλη πολιτική βούληση μπορούσε να γίνει. Είναι προφανές ότι όσο πιο δύσκολη κάνεις τη διαδικασία, τόσο βρίσκεται πρόσφορο έδαφος για επιτήδειους, αλλά αν είναι απλή η αίτηση, τότε διευκολύνεται ο αγρότης και δεν προσφεύγει σε βοήθεια», σημείωσε ο κ. Μωϋσίδης.
Πηγές ΝΔ: «Ναι» στην τεχνική λύση – Μέγγενη για τον Οργανισμό ΚΥΔ και τεχνικός σύμβουλος
«Οι διαχρονικές παθογένειες της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδείχθηκαν στην κατάθεση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μωυσίδη», ανέφεραν πηγές της ΝΔ σχολιάζοντας την κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή.
Όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, «ο μάρτυρας, που διατέλεσε επικεφαλής του οργανισμού πριν από δέκα χρόνια και για δεκατέσσερις μήνες (από 21 Απρίλιου 2015 έως 16 Ιουνίου 2016), διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του διαχρονικά προβλήματα ενώ χαρακτήρισε ”μέγγενη” τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και τον τεχνικό σύμβουλο».
«Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της θητείας του, ανέφερε ότι ο οργανισμός ήταν περικυκλωμένος από εξωτερικές εταιρίες και φορείς», επισήμαναν οι πηγές της ΝΔ και προσέθεσαν:
«Ειδικά για την τεχνική λύση ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε: «δεν ασχοληθήκαμε γιατί την είχαμε πάρει ως δεδομένη… Δεν ήταν λάθος γιατί αλλιώς δεν θα πληρώνονταν αρκετοί κτηνοτρόφοι».
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Υπήρχαν προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο που οδήγησαν στο μεγάλο σκάνδαλο
Πηγές του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την κατάθεση του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσαν ότι «ευλόγως όπως ισχυρίστηκε, αδυνατεί να θυμηθεί λεπτομέρειες από τα πεπραγμένα της περιόδου του».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ, «όπως κατέθεσε ο κ. Μωυσίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του διαπίστωσε την ”περικύκλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από εξωτερικούς φορείς που απέβλεπαν στα δισ. που διαχειριζόταν ο Οργανισμός».
«Αναφερόμενος στον τεχνικό σύμβουλο Neuropublic και την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο κ. Μωυσίδης ανέφερε ότι η βασική αγωνία της περιόδου εκείνης ήταν η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων. Το πρόβλημα των βοσκοτόπων ήταν υπαρκτό, σύνθετο και πιεστικό. Η Τεχνική Λύση υπήρξε μια αναγκαία λύση και σημείωσε ότι δεν επέτρεπε την κατανομή δημόσιων βοσκοτόπων από την ηπειρωτική χώρα σε κτηνοτρόφους των νησιών, ως εκ τούτου ο ίδιος δεν κατένειμε τέτοιες εκτάσεις και δεν ζήτησε υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό γιατί η κατανομή που προέβη έγινε σύμφωνα με όσα προέβλεπε η απόφαση για την Τεχνική Λύση», υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσαν:
«Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο ίδιος κατέθεσε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν για την κατανομή βοσκοτόπων, ούτε υπήρξε κατανομή από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά κατά τη δική του θητεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν επέτρεψε ατομικές ή ”ειδικές” επισκέψεις συνδικαλιστών στον Οργανισμό, ούτε παρασκηνιακές επαφές, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ όφειλε να είναι θεσμική χωρίς να έχει πελατειακά χαρακτηριστικά».
«Ο κ. Μωυσίδης τόνισε ακόμα ότι η ανεξαρτησία της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Οργανισμού και ότι οι πολύ συχνές αλλαγές προέδρων την περίοδο 2019-2025 αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων της περιόδου αυτής», επισήμαναν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ και κατέληξαν:
«Ο μάρτυρας δήλωσε έκπληκτος με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και με τον τρόπο που αυτό έγινε ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Λιακούλη αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο άσκησης καθηκόντων του επί ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου διαπίστωσε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των προβλημάτων που οδήγησαν στο μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο -τις ιδιωτικές εταιρίες που δεν απομακρύνθηκαν όπως θα έπρεπε-, ”άνοιξε την όρεξη” στους επιτήδειους που δημιούργησαν στη συνέχεια την εγκληματική οργάνωση και με τις ευλογίες των υπουργών καταχράστηκαν τεράστια ποσά επί διακυβέρνησης της ΝΔ».
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Φραπέδες» και «Χασάπηδες» μπαινόβγαιναν στα υπουργεία μόνο επί ΝΔ
«Το μύθευμα περί ”διαχρονικών παθογενειών στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποδόμησε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού (από τις 21/4/2015 μέχρι τις 23/6/2016), Αντώνης Μωυσίδης», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την κατάθεση του.
Όπως υποστήριξαν, «ο κ. Μωυσίδης, ξεκαθάρισε ότι ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δεν παρενέβη ποτέ στο έργο τού ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ κανένας κομματάρχης, όπως ο ”γαλάζιος” Γιώργος Ξυλούρης, δεν μπαινόβγαινε στο υπουργείο. Κάτι που συνέβαινε επί των ημερών της ΝΔ, όταν εφαρμόστηκαν» οι μέθοδοι εκβιασμών και απειλών, που θυμίζουν υπόκοσμο και καταγράφονται στις σοκαριστικές συνομιλίες των ”γαλάζιων” παραγόντων και στελεχών».
«Έπεσε έτσι στο κενό η απόπειρα του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, να καταδείξει, υποτίθεται, τις διαχρονικές ευθύνες για τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιγράφει ξεκάθαρα τη λεηλασία που έλαβε χώρα επί ΝΔ», σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι το ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσαν:
«Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε στην έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων κατά τη δική του θητεία, μέσα σε μνημονιακές συνθήκες, όταν η Ελλάδα ήταν ”μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που πλήρωσε εγκαίρως και άψογα την οφειλόμενη ενιαία ενίσχυση” και εξόφλησε χρωστούμενες οφειλές από το 2012. Για αυτόν τον λόγο, ήταν ”η μόνη χρονιά που δεν υπήρξαν δημοσιονομικές διορθώσεις ή πρόστιμα”».
«Ο κ. Μωυσίδης υπογράμμισε την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για απόλυτη διαφάνεια, αναφέροντας ότι την περίοδο τη δική μας όχι μόνο κάναμε εμείς ελέγχους, αλλά είχαμε και απανωτούς ελέγχους από την ΕΕ», τόνισαν οι ίδιες πηγές και κατέληξαν:
«Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, οι οποίες, με τις διαρκείς τροποποιήσεις εγκυκλίων, διαμόρφωσαν μεθοδικά ένα πλαίσιο χαλάρωσης των ελέγχων προκειμένου να στήσουν το παράνομο ”πάρτι” οι νεοδημοκράτες ”Φραπέδες” και ”Χασάπηδες”, σε βάρος των τίμιων αγροτών και κτηνοτρόφων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
