EuroMed 7: Η ταυτότητα και οι στόχοι της Συμμαχίας – Η Διακήρυξη του 2019 με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν θα έχει την Πέμπτη στην Κορσική ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε.. Τι είναι, όμως, αυτή η EuroMed 7; Ποιες χώρες συμμετέχουν; Πώς προέκυψε το ακρωνύμιο αυτό;

H EuroMed 7 είναι η ομάδα που απαρτίζεται από τις Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο. Ιδρύθηκε ανεπίσημα στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 έπειτα από πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ισπανίας με σκοπό τον συντονισμό των χωρών αυτών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πλέον οι Σύνοδοι διεξάγονται σε επίπεδο Κορυφής με τους αρχηγούς των κρατών αυτών με σκοπό την αναζήτηση ενός «νέου οράματος» για την Ευρώπη και την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το ακρωνύμιο EuroMed 7 παραπέμπει στην ήπειρο Ευρώπη, την Μεσόγειο θάλασσα (Mediterraneum) και τον αριθμό 7 των κρατών μελών της ομάδας αυτής.

Η Διακήρυξη της Μάλτας το 2019 με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

H πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου προς την τη Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, η αναγνώριση της σημασίας εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς η υποστήριξη πολιτικών υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, συμπεριλήφθηκαν στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ήτοι της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Διακήρυξη της 7ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου επιβεβαίωσε τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια.

Στην Κοινή Διακήρυξη τους, οι «Med7» εξέφραζαν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «7» υπενθύμιζαν την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παράλληλα, εξέφραζαν τη βαθιά τους λύπη που η Τουρκία δεν είχε και δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και η σοβαρή τους ανησυχία για τις υφιστάμενες ή ενδεχόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Ταυτόχρονα καλούσαν την ΕΕ «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της να μελετήσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Οι «Med7» καλούσαν την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης, περιλαμβανομένης της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη, ενώ επαναλάμβαναν ότι «η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη». Ως προς αυτό, τόνιζαν την ανάγκη η Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Παράλληλα, όπως ανέφερε σε εκείνο το ρεπορτάζ το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι «Med7» αναγνώριζαν την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία εφαρμογής της, καθώς, όπως υπογράμμιζαν, θα ωφελήσει και την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Επιμέλεια: Κώστας Τέο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ