Έρχονται ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τι είπε η Πελώνη

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι “η κυβέρνηση έπειτα από αίτημά της έλαβε την έκθεση από την Επιτροπή Βιοηθικής για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα”. Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα εάν υπάρχουν σκέψεις να ανοίξει η “βεντάλια” της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, πέραν των υγειονομικών, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος απάντησε ότι “να κάνετε λίγη υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις και θα σας λυθούν όλες οι απορίες”.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και για το εάν θα επανεξεταστεί το θέμα λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας ως αμιγείς και μεικτοί από 15 Ιουλίου. Όπως είπε η ίδια, “η πανδημία δεν είναι μια γραμμική, αλλά μια δυναμική κατάσταση. Αξιολογούμε όλα τα δεδομένα. Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι όποιες ανακοινώσεις”.

“Επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση”

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών, προέρχονται όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης».

Πρόσθεσε επίσης πως «υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν και τίθενται από σήμερα σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Η κα Πελώνη σημείωσε επίσης πως «πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self-test για τον μήνα Ιούλιο. Είναι, άλλωστε, προφανές πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα». Και επανέλαβε: «Μόνη λύση, ωστόσο, παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Στόχος να πειστούν όσοι διστάζουν να εμβολιαστούν

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.

Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει – ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ