Επιτυχημένη βολή «ελληνικού» πυραύλου από F-35 – ΦΩΤΟ

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που απασχολούν την Πολεμική Αεροπορία, έχει να κάνει με τα οπλικά συστήματα τα οποία πρέπει να συνοδεύουν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας. Όπως έγινε γνωστό μέσω δελτίου Τύπου από την κατασκευάστρια εταιρεία, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη ρίψη πυραύλων ΑΙΜ-120 εναντίον στόχων από ιταλικά F-35.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι εκτοξεύσεις, εναντίον δύο τηλεκατευθυνόμενων στόχων πραγματοποιήθηκαν εντός πεδίου βολής που βρίσκεται ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νορβηγίας, ήταν επιτυχείς.

«Όχι μόνο οι εκτοξεύσεις επιβεβαίωσαν το πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ικανότητας που πέτυχε η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία με το Οπλικό Σύστημα 5ης γενιάς αλλά και την εξαιρετική αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του F-35 που, με μέγιστη ακρίβεια και από μεγάλη απόσταση, κατάφερε να βρει, να αναγνωρίσει, να εμπλακεί και να χτυπήσει και τους δύο στόχους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δραστηριότητα βολής αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα προς την επίτευξη του FOC (Final Operational Capability), ένα ορόσημο που η ιταλική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να φτάσει το 2023.

Οι δύο πύραυλοι AIM-120C5 AMRAAM, που μεταφέρονται στον εσωτερικό χώρο όπλων αντιπροσωπεύουν το SCL (Standard Conventional Load) των F-35 σε QRA (Quick Reaction Alert), και τα δύο μες στον ειδικό χώρο αποθήκευσης, υποστηρίζοντας, όταν χρειάζεται, το εγχώριο SSSA (Servizio Sorveglianza Spazio Aereo – Υπηρεσία Επιτήρησης Εναέριου Διαστήματος) σε εκ περιτροπής βάση, και στο εξωτερικό, για την υποστήριξη της Αεροπορίας του ΝΑΤΟ (όπως έγινε πολλές φορές στην Ισλανδία και επίσης στην Εσθονία). Στο μέλλον (γύρω στο 2026), τα ιταλικά αεριωθούμενα Lightning II θα μπορούν να λειτουργούν σε «βαρύτερη» διαμόρφωση, μεταφέροντας επίσης τα AIM-9X Sidewinder AAMs (Air-to-Air Missiles), στους εξωτερικούς πυλώνες κάτω πτερυγίων, που έχουν παραγγέλθηκε πέρυσι.

Αυτή η είδηση έχει σημασία για την Πολεμική Αεροπορία διότι ο ΑΙΜ-120 αποτελεί ένα από τα βασικότερα οπλικά συστήματα των f-16, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη διαθεσιμότητα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα «ελληνικό» – γνώριμο όπως είναι ο πιο δόκιμος όρος – όπλο που θα μπορέσει να εφοδιάσει κατευθείαν και το οπλοστάσιο των μαχητικών 5ης γενιάς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις ΑΙΜ-120

Καθοδήγηση: INS, Αctive radar

Πολεμική Κεφαλ: 22.7kg (Β), 18.1kg (C5), (C7) HE Blast Fragmentation

Εμβέλεια: (Β) 35NM, (C5) 40NM, (C7) 40NM

Βάρος: 152kg

Άνοιγμα Πτερύγων: 0.53m

Μήκος: 3.7m

Διάμετρος: 18cm

Ταχύτητα: 4 Mach

Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: F-16 BLK 30, 50, 52+ADV (B), F-16 BLΚ 52+,52+ADV (C5 & C7) / F-4PI 2000

F-35

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ