Επιστολή της Αθήνας προς τον ΟΗΕ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης – Τι αναφέρει

Επιστολή απέστειλε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον γενικό γραμματέα όπου σημειώνει πως η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκφράζονται στο μνημόνιο που υπεγράφη ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.

Η επιστολή της κυρίας Θεοφίλη με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου 2020 έρχεται ως απάντηση στην επιστολή που είχε καταθέσει στις 13 Νοεμβρίου 2019 ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρίογλου.

Στην ελληνική επιστολή προς τον ΟΗΕ επισημαίνεται πως οι τουρκικές διεκδικήσεις και οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν, είναι νομικά άκυρες, ότι το μνημόνιο δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα καθώς και ότι η Ελλάδα διεκδικεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι “η τουρκική επιστολή μαζί με άλλες παράνομες και προκλητικές τουρκικές πράξεις στην ίδια θαλάσσια περιοχή, με πλήρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και εκείνων άλλων γειτονικών χωρών, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ