Επενδυτική συμμετοχή από το Εμπορικό Επιμελητήριο Πειραιά στο αμερικανικό σχέδιο των Ναυπηγείων Ελευσίνας – Σκαραμαγκά

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ιστορική σημασίας απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το οποίο σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την επενδυτική συμμετοχή σε έναν Ενιαίο Ναυπηγικό Κόμβο εθνικής σημασίας από τον όμιλο ONEX Shipyards, εστιάζοντας στις επενδύσεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με το πρακτικό της συνεδρίασης, που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στην δημοσιότητα το enikos.gr η αμερικανική εταιρεία «με την σύζευξη των τριών Ναυπηγείων, της Σύρου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, δημιουργεί έναν εθνικό πρωταθλητή που χρειάζεται η χώρα να σταθεί με επιτυχία στον διεθνή ανταγωνισμό. Ειδικότερα, ο φορέας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευρείας κλίμακος ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, υποστήριξης ενεργειακών υποδομών για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και κατασκευής κάθε τύπου πλοίου, τόσο του ελληνικού και αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού, όσο και συμμαχικών στόλων».

Και η απόφαση του ΕΒΕΠ καταλήγει: «Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί ότι, είναι ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας η στρατηγική εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας, η οποία θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό του ελληνόκτητου στόλου και την επιστροφή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».Πριν από λίγες ημέρες, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας και Πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, που ήδη έχει τα ναυπηγεία Σύρου και πρόσφατα απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των ναυπηγείων Ελευσίνας, ταξίδεψε την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, όπου την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation (DFC), Άνταμ Μπόιλερ και τα υπόλοιπα στελέχη του κρατικού οργανισμού.

Η τοποθέτηση του ίδιου του κου Μπόιλερ, με ανάρτησή του στο twitter δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, αφού φρόντισε να το γράψει και στα ελληνικά:

«Συνεχίζουμε την πρόοδο που πετύχαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Συναντήθηκα σήμερα με τον Πάνο Ξενοκώστα και συζητήσαμε την επένδυση της DFC στον ενεργειακό κόμβο/ναυπηγείων Ελευσίνας. Στρατηγική επένδυση που, μαζί με τον Σκαραμαγκά, θα αναζωογονήσει την Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία δημιουργώντας θέσεις εργασίας», έγραψε.

Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει στο enikos.gr, οι ΗΠΑ, μετά την Ελευσίνα θέλουν να αποκτήσουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με σκοπό την ενοποίησή τους. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο ναυπηγικό κέντρο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, όπου εκτός από την ναυπήγηση των 4 νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (3 για την ακρίβεια, αφού η πρώτη προβλέπεται να ναυπηγηθεί στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ) έχουν σκοπό να το μετατρέψουν και σε κέντρο συντήρησης του 6ου Στόλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ