Επανεξελέγη πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 270 ψήφους

Τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τασούλα, εξέλεξε εκ νέου ως πρόεδρο του Σώματος η Βουλή των Ελλήνων, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκλογή των τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παραβρίσκεται στην εκλογή του προεδρείου της Βουλής.

Το απόγευμα η Βουλή διαλύεται και ξεκινάει τυπικά η προεκλογική περίοδος. Την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Η αναφορά Τασούλα στο Σύνταγμα του 1864

Αυτή η «φευγαλέα» Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι’ αυτή, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί Βουλής μιας ημέρας ή περί βουλευτών ορισμένων ωρών, σημείωσε ο κ. Τασούλας. Το «φευγαλέο» της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισήμανε ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στο Σύνταγμα του 1864, που θέσπισε για πρώτη φορά την Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας: Έκτοτε, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος γεννήθηκε τον Αύγουστο 1875 η Αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου του Α’, ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να τους αναθέσει την κυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η Αρχή της Δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975. Και επακόλουθο της Αρχής της Δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική Αρχή που αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη».

«Εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

Είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τασούλας «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική. Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το “φευγαλέο” αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» είπε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ