Ένταση στην “πρεμιέρα” για το αντιρατσιστικό

Ένταση στην “πρεμιέρα” για το αντιρατσιστικό

 

Με ένταση ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. 

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο χωρίς καμία διαβούλευση και ζήτησε έστω και τώρα να προχωρήσει σε αυτή, με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί δεν προηγήθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός της για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Σχολιάζοντας, δε, τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ έκανε λόγο για “οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών”. 

“Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο, μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς”, της απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος.

“Ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτή επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Βιρδιβάκης.

Έντονες διαφωνίες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και επί της διαδικασίας τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν όσο και στο χρόνο ακρόασής τους. Τελικά προτάθηκαν επτά φορείς από την πλειοψηφία και πέντε από την μειοψηφία οι οποίοι θα κληθούν αύριο στην Επιτροπή στις 6:30 το απόγευμα.

 

Ανοιχτός σε αλλαγές ο Αθανασίου

 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις κομμάτων , ενώ διευκρίνισε ότι οι αναφορές στο νομοσχέδιο σε αδικήματα γενοκτονίας αφορούν όχι μόνο γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητες αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια αλλά και εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική βουλή καθώς και γενοκτονίες που τυχόν θα συμβούν στο μέλλον. 

 

Διαβάστε επίσης

Ρύθμιση για ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ