Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Με ιδιαίτερη ένταση για την επείγουσα διαδικασία άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία στη Βουλή.

Τη σπίθα άναψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος: “Στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα” είπε αρχικά ο κ. Τζαβάρας αναγνωρίζοντας ότι ίσως φταίει και η Νέα Δημοκρατία για το ότι έχει αφήσει την κυβέρνηση να νομίζει ότι η Βουλή είναι παράρτημα της κυβέρνησης. “Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως. Είναι κάτι άλλο και εκφράζουμε το φόβο μας ότι οι κοινοβουλευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν” πρόσθεσε.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος προσπάθησε να διακόψει τον κ. Τζαβάρα με τη λέξη “εντάξει”.

“Το εντάξει να το πείτε εκεί που νομίζετε ότι μπορείτε. Τη χάβρα των Συριζαίων δεν θα την ανεχτώ. Έχετε κάνει τη Βουλή λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων” είπε ο κ. Τζαβάρας προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Βαρεμένου εν μέσω πανδαιμονίου: “Τη ζήσαμε τη Δημοκρατία στο σχέδιο Αθηνά. Τα απαράδεκτα αυτά δεν θα ακούγονται εδώ. Καταλάβατε τι είπατε; Είναι δυνατόν να κάνετε λόγο σε αυτή την αίθουσα λόγο για ψηφίσματα;” είπε.

Τη σκυτάλη της έντασης πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να βρει σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά και έτσι οι αντιδράσεις να είναι ηπιότερες : “Είναι άθλιο και απαράδεκτο το ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή τέτοιες μέρες με κλειστά σχολεία” είπε.

“Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ” απάντησε σαφώς δηκτικά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με αποτέλεσμα τον εξής διάλογο:

Θανάσης Παφίλης: “Τι λέτε τώρα;”.

Κώστας Γαβρόγλου: “Σας παρακαλώ δεν είναι θέση αυτή”.

Θανάσης Παφίλης: “Δεν θα μας ειρωνεύεστε”.

Κώστας Γαβρόγλου: “Μα μόνο με ειρωνεία μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτή τη θέση”.

Ο νέος κύκλος έντασης είχε και πάλι πρωταγωνιστές τους βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό και άρχισε όταν στην ερώτηση του κ. Γαβρόγλου “ποιο είναι το πρόβλημα;” ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έδειξε το νομοσχέδιο 1.200 σελίδων λέγοντας “αυτό είναι το πρόβλημα”.

Κώστας Γαβρόγλου: “Η εικόνα πρέπει να έχει και περιεχόμενο. Το πρόβλημα σας είναι ότι είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση”.

Κωστής Χατζηδάκης: “Για όνομα του Θεού είναι προσβολή αυτό”.

Γιώργος Βαρεμένος: “Κύριε Χατζηδάκη είναι διαδικασία αυτή;”.

Βασίλης Κικίλιας: “Γιατί είναι διαδικασία να μας λέει πάρτε βοηθούς; Πού νομίζετε ότι είστε;”

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.