Ενέργεια, καινοτομία και Τουρκία στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Toυ Φοίβου Κλαυδιανού

Περιφερειακά ζητήματα, ενέργεια, έρευνα, καινοτομία, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργία και τουρισμός θα βρεθούν στο επίκεντρο της 5ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην BeerSheba του Ισραήλ και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών σε μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν τα εξής:

Α) Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, και τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο.

Β) Θέματα καινοτομίας και έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ, με επίκεντρο τη δημιουργία τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα μέσω της αξιοποίησης της κρίσιμης γεωγραφικής θέσης της χώρας μας, των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της. Κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε τόσο κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 όσο και κατά την βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Σχετικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν και από τον υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη με τους ομολόγους του. Επίσης θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά με τους ομολόγους του και αντίστοιχες των υπουργών Γεωργίας από την αρμόδια υφυπουργό Γεωργίας Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Γ) Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί, παρουσία των αρμοδίων υπουργών των τριών χωρών, στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις ριζικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Η χώρα μας έχει καταστήσει έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής, την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συζητηθεί, παράλληλα, η συνεργασία με τρίτα κράτη σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τη Σύνοδο θα υπογραφούν, επίσης, τα εξής κείμενα:

1. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Κυβερνοασφάλειας.

2. Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας για συνεργασία στον τομέα Smart Cities και Smart Homes.

3. Διμερής Συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ για την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς.

Στη Σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αναμένεται να συζητηθεί η συνεργασία της τριμερούς με τις ΗΠΑ, σε σειρά σχημάτων, γεγονός που συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κατά την κυβέρνηση, η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Αίγυπτο (Σύνοδος Κορυφής, 10/10), Ιορδανία (Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών, 19/12), Παλαιστίνη (Σύνοδος, υπουργών Εξωτερικών, 17/12) και άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες, ενισχύουν τον ρόλο της Ελλάδος ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στο Ισραήλ έχει ως εξής:

– Στις 9:30 συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

– Στις 10:00 τριμερής συνάντηση ηγετών (Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας).

– Στις 12:00 υπογραφή συμφωνιών και Κοινής Διακήρυξης.

– Στις 12:15 κοινές δηλώσεις των τριών ηγετών.

– Στις 12:45 γεύμα εργασίας.Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ