Ελληνοτουρκικά: Οι προσδοκίες της Αθήνας για την επίσκεψη Ερντογάν – Τι θα αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη

Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει στις 12:15 το μεσημέρι της Πέμπτης (7/12), στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν μέσω της αυριανής συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν να δώσουν συνέχεια στον οδικό χάρτη για την περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξ’ ου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική κοινή διακήρυξη για την καλή γειτονία που αναμένεται να υπογραφεί αύριο ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Όπως επισημαίνουν σχετικές πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο εν λόγω κείμενο, που γενικώς θα διέπεται από έναν προτρεπτικό τόνο, θα καταγράφεται η ανάγκη για «ήρεμα νερά». Στην Αθήνα, λένε πως αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Επιπλέον, θα καταγράφεται η ανάγκη για ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, η ανάγκη για ενίσχυση της διμερούς εργασίας, αλλά και η ανάγκη για την ανταλλαγή επισκέψεων.

Ήδη, με τις αυριανές δηλώσεις αναμένεται να έχουμε μία πρώτη εικόνα για τα πρώτα ραντεβού στον ελληνοτουρκικό διάλογο, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι κυοφορείται νέα συνάντηση των δύο ηγετών, την άνοιξη του 2024, ενώ πολύ σημαντικές θα είναι οι συναντήσεις των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Οι συμφωνίες

Αύριο αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αυτές αντιμετωπίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Σε περίοπτη θέση είναι οι κοινές δράσεις για το μεταναστευτικό. Πέραν της ανταλλαγής των αξιωματικών ανάμεσα σε Λέσβο και Σμύρνη θα υπάρχει η δυνατότητα σε Τούρκους να εκδίδουν 7ήμερες βίζες για 10 ελληνικά νησιά. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι θα υπάρξει αναγνώριση τίτλων τεχνικής εκπαίδευσης για να διευκολύνονται οι ανταλλαγές εργατικών χεριών, ανάμεσα σε τουρκικά παράλια και ελληνικά νησιά και το αντίστροφο. Θα υπάρχουν, επίσης, κοινά τουριστικά πακέτα επ’ ωφελεία και των δύο χωρών, αλλά και αναγνώριση των καρτών υγείας Ελλάδας και Τουρκίας, ένα μέτρο που επίσης θα διευκολύνει τους επισκέπτες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες δηλώσεις απόψε, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στην Αθήνα. «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα και μετά θα επισκεφθούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέδεσε τις επαφές αυτές με τον τουρκικό αιώνα. Είπε συγκεκριμένα ότι «κάθε πρόοδος που κάνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον τουρκικό αιώνα», ενώ επανέλαβε την φράση «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά», αλλά αναφερόμενος στην τρομοκρατία, το ΡΚΚ, την Συρία και το Ιράκ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ