Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ο Σαμαράς

Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε ο Σαμαράς

 

Την έκθεση “Προσφορά-Σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί”  που διοργανώθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το Μουσείο και τη “Συμμαχία για την Ελλάδα” εγκαινίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

“Σήμερα που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες, η παρουσία εκείνων που είτε με την τέχνη τους είτε με τον οβολό τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι πραγματικά αξιέπαινοι. Θα έλεγα μάλιστα ότι η συμμετοχή όλων σας συνιστά την κάθαρση μιας τραγωδίας: Της πρόσκαιρης αδυναμίας της Πολιτείας μας να προσφέρει έστω και λίγα σε σχέση με εκείνα που προσέφερε παλαιότερα με τον πολιτισμό μας” ανάφερε ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την έκθεση.

“Για την κοινωνία μας άλλωστε, η αρμονία που εκπέμπουν τα σχήματα, τα σύμβολα και τα χρώματα ενός πίνακα ζωγραφικής κι ενός γλυπτού προσφέρουν νόημα στον πολιτισμό μας, αλλά και αγωγή ψυχής για τον λαό μας. Και πράγματι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει τη δύναμη να ξεναγεί εκείνη τον Έλληνα στα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Αυτή τη δύναμη ακριβώς δίνει σήμερα στην πολιτεία, η πρωτοβουλία «Συμμαχία για την Ελλάδα”, την οποία ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμότατα γι’ αυτό. Γι’ αυτό και δανείζομαι τα λόγια του μεγάλου ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα: ‘Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας μόνον όταν το απαιτεί η περίσταση. Δύσκολο να βρούμε τον εαυτό μας ναι, όταν όμως τον βρούμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε εμάς τους ίδιους”, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. 

 

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ο Πολιτισμός είναι το “ανεξίτηλο αποτύπωμα που παράγει η Κοινωνία. Είναι αυτό που αναπαράγει την Κοινωνία”.  “Για όλες τις κοινωνίες ο Πολιτισμός είναι η Ψυχή τους. Για την Ελλάδα, ο Πολιτισμός είναι ταυτόχρονα η Ψυχή μας και η Ζωή μας αλλά και το μυστικό «όπλο» που μας ορίζει, που μας διαιωνίζει πέρα από πρόσκαιρες δοκιμασίες και μας ακτινοβολεί πέρα από τα σύνορα μας.  Όταν οι Έλληνες δώσουμε στα παιδιά μας Παιδεία ανεπηρέαστη από τη χρησιμοθηρία, πραγματική Παιδεία που οδηγεί τον νέο Έλληνα μακριά από τον παραλογισμό αλλά και από την ευτέλεια της βίας, του χουλιγκανισμού ή των ναρκωτικών και κοντά στη λεβεντιά, στο μεράκι και στην ομορφιά της Ρωμιοσύνης, τότε ο λαός μας θα αποκτήσει και το δικαίωμα σε μια πολύ πιο άνετη θέαση του καλλιτεχνικού πλούτου των Ελλήνων δημιουργών”, υπογράμμισε.

 

“Ζούμε σε μιαν εποχή που το θόρυβο τον προκαλούν κατά κανόνα όσοι φωνάζουν περισσότερο ή όσοι προβάλλονται περισσότερο. Γι΄ αυτό και πολλοί θεωρούν, λανθασμένα, ότι έχουν δήθεν χαθεί εκείνοι που αθόρυβα υπηρετούν τον Πολιτισμό μας. Η σημερινή εκδήλωση εδώ απόψε, όλοι μαζί αποδεικνύουμε το αντίθετο: ότι και εκείνοι που δεν ακούγονται τόσο, είτε οι δημιουργοί, είτε οι θαυμαστές της τέχνης τους, είναι επίσης πάρα πολλοί. Και όσοι από εμάς, δεν ανήκουμε σ΄ αυτή τη χαρισματική ομάδα των δημιουργών αλλά και δεν θέλουμε να υποταχτούμε σε αυτές τις σειρήνες της μοιρολατρίας, των κάθε λογής απαισιόδοξων, όσοι από εμάς, αγωνιζόμαστε, αντίθετα, για να αναφανεί ως μόνιμη αξία στην Ελλάδα ο εσωτερικός πνευματικός και καλλιτεχνικός πλούτος του Νεοέλληνα, όλοι εμείς, ας αναλογιστούμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτόν το χώρο του Μουσείου να εκπέμψει εκείνο που γνωρίζει καλύτερα: Ελληνικό Πολιτισμό” προσέθεσε ο κ. Σαμαράς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ