Εκλογές 2023: Οι νομοί- «κάστρα» και οι «αδύναμοι κρίκοι» για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Όχι μόνο ανά εκλογική περιφέρεια αλλά νομό- νομό θα ξεδιπλώνεται έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου η στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με διττό στόχο: αφενός να βελτιώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα τους στις πιο αδύναμες για τις επιδόσεις τους περιοχές, αφετέρου να μην επιτρέπουν την παραμικρή «εισβολή» του αντιπάλου εκεί όπου διατηρούν ισχυρή παρουσία.

Οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου και στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπως και η ομάδα της Κουμουνδούρου «στοχεύουν» τις περιοχές και προσαρμόζουν την επικοινωνιακή τακτική τους ανάλογα με τα στοιχεία τοπικών μετρήσεων που φτάνουν στα χέρια τους. Είναι δεδομένη η έμφαση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις σκληρές μάχες που προδιαγράφονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και ευρύτερα στην αναμέτρηση στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Στην κατηγορία των περιοχών που δεν προκαλούν τόσο… άγχος στη ΝΔ είναι πέραν του Έβρου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος, νομοί της Στερεάς (Φθιώτιδα, Ευρυτανία) αλλά και το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο κυρίως λόγω των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τον τουρισμό και τη διαχείριση του προσφυγικού. Καλή εικόνα είχαν προ των Τεμπών στη ΝΔ από την Θεσσαλία, αλλά μετά το δυστύχημα τα «γαλάζια ραντάρ» στρέφονται προς τα εκεί με μεγαλύτερη προσοχή. Όπως συμβαίνει και με την Θεσσαλονίκη.  Επίσης, η Κρήτη απασχολεί εντόνως τους γαλάζιους, που επιδιώκουν κέρδη και από τη διάχυση της κεντροαριστερής ψήφου.

Όσο για την Αττική, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει πλέον περιοδείες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αποτελεί βαρόμετρο, καθώς εκεί καταγράφεται το ισχυρότερο πλήγμα μετά τα Τέμπη.

Από τη «χαρτογράφηση» υπάρχουν σίγουρα τέσσερα σημεία που χτυπούν «καμπανάκια» και αυτά είναι η Εύβοια, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και το Ιόνιο.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να προκαλεί η Εύβοια, την οποία κέρδισε το 2019 η ΝΔ με διαφορά μόνο 1,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε πετύχει ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό του. Αγωνίες προκαλεί στη ΝΔ και η Ήπειρος πλην των Ιωαννίνων, όπου θα μεταβεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς καταγράφονται προβλήματα σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία. Αντίστοιχος συναγερμός υπάρχει για το Ιόνιο με τον Πρωθυπουργό να προετοιμάζει επίσκεψη πιθανότατα στην Κέρκυρα μετά το Πάσχα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποιες περιοχές «επενδύει»

Στην Δυτική Αττική ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον δυτικό τομέα της Αθήνας, ενώ συνολικά στη μάχη του λεκανοπεδίου η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για σκληρή μάχη αφού εδώ εκτιμάται πως μεγάλο μέρος των κυβερνητικών πολιτικών έχουν άμεση αρνητική επίδραση. Το ίδιο και για μια ταξικά φορτισμένη περιοχή όπως η Β’ Πειραιά. Γενικά το σχέδιο γειτονιά- γειτονιά θα έχει στη φαρέτρα το θέμα «σταθερότητα- άμβλυνση ανισοτήτων- θετικό αφήγημα».

Στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με τον… αέρα του 2019, τον επαναπατρισμό Πολάκη στα Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο που είναι το αδύναμο σημείο τους, η μάχη θα είναι αμφίρροπη με τη ΝΔ. Κάστρα θεωρούν πάντα περιοχές όπως την Αχαΐα αλλά και την Άρτα και την Ξάνθη. Ποιες είναι όμως, οι πιο… αδύναμες περιοχές;

Ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας παρότι συγκεντρώνει μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα για υποψηφίους (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Κατρούγκαλος, Ζαχαριάδης κ.α.) είναι εκ των δύσκολων στοιχημάτων λόγω και της γαλάζιας ηγεμονίας αλλά και επειδή ακούγονται μερικά από τα πιο αντι – ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρήματα» λόγω και κοινωνικής γεωγραφίας.

Οι δυσεπίλυτοι γρίφοι

Στην Πελοπόννησο η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η Λακωνία διατηρούν τη γαλάζια ισχύ. Στα βόρεια τα μηνύματα διατηρούν τις δυσκολίες του 2019 και ειδικά σε νομούς όπως η Πέλλα και η Καστοριά ή τα Γρεβενά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μεγάλη μάχη στη συμπρωτεύουσα με μεγάλη προσδοκία την Α’ Θεσσαλονίκης. Πάντα για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας πιο δυσεπίλυτος γρίφος είναι νομοί όπως η Φωκίδα και η Ευρυτανία αλλά και συνολικά η μάχη των μονοεδρικών θα δείξει πολλά ακόμη και σε πιο μη φίλια μέρη όπως η Λευκάδα και η Ζάκυνθος ή η Θεσπρωτία. Τέλος η Μαγνησία είναι μια terra incognita για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ