Εκλογές 2023: Στο τραπέζι οι μετεκλογικές συνεργασίες – Τι λένε Πλακιωτάκης, Σταθάκης και Χρηστίδης

Καλεσμένοι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν το βράδυ του Σαββάτου οι Γιάννης Πλακιωτάκης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Λασιθίου και υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Γιώργος Σταθάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων και πρώην υπουργός Ενέργειας και ο Παύλος Χρηστίδης υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο Νότιο τομέα Αθηνών.

Με τον χρόνο για τις εκλογές να μετρά αντίστροφα, οι τρεις υποψήφιοι, μίλησαν στην Ρίτσα Μπιζόγλη για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και για τα πρόγραμμα των κομμάτων που εκπροσωπούν.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τόνισε ότι για να υπάρξει μια συνεργασία, τα κόμματα πρέπει να συγκλίνουν προγραμματικά, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.  «Οι συνεργασίες δεν αποτελούν θεωρητική συζήτηση. Αφενός εξαρτώνται από τα εκλογικά αποτελέσματα και αφετέρου από την δυνατότητα των κομμάτων να συγκλίνουν προγραμματικά. Για παράδειγμα με την παράλογη αξίωση του κ. Ανδρουλάκη για άγνωστο πρωθυπουργό όταν οι πολίτες θα έχουν επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη, νομίζω δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκλισης και επιπλέον οι θέσεις που διατυπώνει πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο κοντά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει την πρόταση για μια δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς να μας λέει από ποιους θα αποτελείται και κυρίως επί ποιας προγραμματικής βάσης», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, σημειώνοντας πως η μοναδική ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα πλειοψηφίας στις εκλογές.

Ο Γιώργος Σταθάκης, απάντησε σχετικά με το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως στα βασικά θέματα, υπάρχει πεδίο σύγκλισης μεταξύ των δύο κομμάτων. «Όποιος διαβάσει τις 11 θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις 12 θέσεις του ΠΑΣΟΚ, θα διαπιστώσει ότι στα πολύ βασικά θέματα που απασχολούν τον λαό, συγκλίνουν ή εν δυνάμει μπορεί να συγκλίνουν τα δύο κόμματα. Άρα η προγραμματική σύγκλιση είναι εφικτή. Υπάρχουν διαφορές αλλά αντικειμενικά ένα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων επιτρέπει να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση για μια προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο.

Ο Παύλος Χρηστίδης, τόνισε ότι και τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλα τελικά έκαναν πράξη. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λένε πριν από τις εκλογές πράγματα που μετά τις εκλογές δεν γίνονται πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για “μαυρογιαλούρους”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ