Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία για την κάλπη – Πώς θα «τρέξουν» τα αποτελέσματα, τι ισχύει για τους απόδημους

Με μια διαδικασία διπλής καταγραφής θα καταχωρηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής.

Εκλογές 2023: Από τις 5 το πρωί με ενημερωτικές εκπομπές το OPEN

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της Singular Logic σε ενημέρωση στο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη χορηγηθεί σε κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο ένα τάμπλετ σφραγισμένο με κωδικό.

Εκλογές 2023: Όπου φύγει – φύγει για ψήφο – Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Μέσω αυτού του τάμπλετ μετά το κλείσιμο της διαδικασίας στις 7 το απόγευμα θα αρχίσουν να καταγράφονται τα αποτελέσματα αυτόματα στο υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα θα γίνει και η καταχώρηση των αποτελεσμάτων εγγράφως με ενημέρωση των δήμων, της εκάστοτε Περιφέρειας και εν τέλει η μεταφορά των βιβλίων των εφορευτικών επιτροπών στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό από την Singular Logic το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε στις 8:30 μια εκτίμηση αποτελέσματος ενώ μια σχετικά ασφαλή εικόνα (80%) γύρω στις 9:00-10:00.

Εκλογές 2023: Δωρεάν διέλευση από τα διόδια σε όλη την χώρα – Ποιες μέρες κινούμαστε ελεύθερα

Εκλογές 2023

Τι ισχύει για τους απόδημους

Σύμφωνα με πληροφορίες οι απόδημοι θα ψηφίσουν το Σάββατο. Σε κάθε εκλογικό τμήμα των αποδήμων θα γίνει καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα σφραγιστούν και θα σταλούν στο Εφετείο Αθηνών.

Το Εφετείο έχει ετοιμάσει αντίστοιχες εφορευτικές επιτροπές οι οποίες μετά τις 7 το απόγευμα θα ανοίξουν τα ψηφοδέλτια για να κάνουν την καταμέτρηση.

Τα αποτελέσματα θα καταγραφούν σε τηλεγράφημα και θα καταχωρηθούν όπως όλα.

Συνολικά υπάρχουν 21.197 εκλογικά τμήματα σε 59 εκλογικές περιφέρειες και 332 τμήματα ετεροδημοτών.

Μηχανισμός επαλήθευσης από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση

Σημειώνεται πως χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος σε όλα τα τμήματα της επικράτειας και την ενεργοποίηση μηχανισμού συλλογής και έγκαιρης καταγραφής και επαλήθευσης των αποτελεσμάτων για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Όπως αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στις επερχόμενες εκλογές «για πρώτη φορά, θα καλύψει με την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος, όλα τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας».

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την τεχνολογία, «δημιούργησε και ενεργοποιεί, έναν μηχανισμό συλλογής και έγκαιρης καταγραφής και επαλήθευσης των αποτελεσμάτων, από κάθε εκλογικό τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα».

Αντίστοιχο μηχανισμό ανακοίνωσε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ