Εκλογές 2023: Οι «παλιοί» και οι νέοι υποψήφιοι της ΝΔ που ρίχνονται στη μάχη – Ο «γρίφος» του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γέμισε» τα τελευταία κενά στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ για τις εκλογές, οι ανακοινώσεις έγιναν και όλοι τώρα περιμένουν τα… σπουδαία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τη «μάχη» στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα δώσουν όλοι οι νυν βουλευτές με εξαίρεση πέντε: τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον Κώστα Τζαβάρα, τον Χριστόφορο Μπουτσικάκη, την Γεωργία Μαρτίνου και τον Γιώργο Βαγιωνά.

Ερωτηματικό παραμένει εάν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία στην Φθιώτιδα για τον Θέμη Χειμάρα, ο οποίος είχε παραιτηθεί αφότου μπήκε στο επίκεντρο καταγγελιών και ελέγχου για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή του αγώνα» δημοσιοποιώντας αποτελέσματα έκθεσης του ΣΔΟΕ που όπως λέει τον δικαιώνουν. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι τηρείται στάση αναμονής για την έκβαση της έρευνας, καθώς το ΣΔΟΕ φαίνεται να περιμένει συμπληρωματικά στοιχεία.

Αντίθετα βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι υποψήφιος σε Δυτικό Τομέα της Αθήνας, Έβρο και Α’ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη ΝΔ το 50% του συνόλου των υποψηφίων «είναι νέα πρόσωπα» που διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών ενώ μεγάλο βάρος έπεσε και στο σινιάλο της ηλικιακής ανανέωσης, με τον μέσο όρο της ηλικίας των νέων υποψηφίων τα 44 έτη, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται σε 42% (των ανδρών στο 58%) περίπου όπως και το 2019. Κομματικές πηγές λένε ότι επελέγησαν πρόσωπα με θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της «διεύρυνσης» το προηγούμενο διάστημα είχαν ανακοινωθεί οι εκτός στενών νεοδημοκρατικών ορίων υποψήφιοι: πέραν του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «μεταγραφές» είναι μεταξύ άλλων η Άννα Ροκοφύλλου (Α’ Αθήνας), ο Απόστολος Σπυρόπουλος (Αρκαδία), ο Ναπολέων Μαραβέγιας (Κεφαλονιά), η Ελευθερία Φτακλάκη ( Δωδεκάνησα κ.α.).

Οι νέοι

Η χήρα του βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη Βολουδάκη, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης του 2019 Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά είναι μεταξύ των νέων υποψηφίων.

Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής στην Κοζάνη, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος στην Α’ Αθηνών, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος στην Α’ Πειραιώς, ο γιος του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργος Σταμάτης, στην Αιτωλοακαρνανία, ο πρώτος επιλαχών του 2019 Γιώργος Βρεττάκος στη Β’ Πειραιώς, ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας και η επίσης δημοσιογράφος Άρια Αγάτσα στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης στις Κυκλάδες, η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μαρία Ζάγκα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαϊδης υποψήφιος στον Νότιο Τομέα είναι μεταξύ των νέων υποψηφίων.

Ο γρίφος του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Σε ό,τι αφορά το Επικρατείας η σημερινή λίστα με εξαίρεση τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη έχει αδειάσει στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού εκτιμά σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» ότι δεν κινείται με το σκεπτικό «λαμπερές περσόνες» αλλά με το τρίπτυχο «αυξημένο κύρος – βιογραφικό – πετυχημένη πορεία», προδιαγράφοντας επιλογές που θα μεταφέρουν συγκεκριμένους συμβολισμούς για τους στόχους της επόμενης τετραετίας.

Άλλη πηγή μιλά οπωσδήποτε για δύο ή και τρεις γυναίκες σε εκλόγιμη θέση ενώ θα υπάρχουν πρόσωπα – σύμβολα της προαναγγελίας για κυβέρνηση από «ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα». Και δείχνει προς τις κοινότητες των Πανεπιστημίων, της Επιστήμης ή και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε ό, τι αφορά τις μη εκλόγιμες θέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη γαλάζια ομάδα. Σε κάθε περίπτωση για τη συγκεκριμένη «μυστική» λίστα 15 προσώπων (οι τρεις θα είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας), «παίζονται» σε γαλάζια πηγαδάκια ποικίλα στοιχήματα: από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη μέχρι ακαδημαϊκούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού, όπως ο Μιχάλης Μπλέτσας και ο Κωνσταντίνος Συνολάκης που γνωρίζονται με τον Πρωθυπουργό, τον Πύρρο Δήμα όπως επιθυμούν κάποιοι κ.α.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ