Ερωτήματα που αφορούν τη «Νέα Γενιά» τέθηκαν στους πολιτικούς αρχηγούς στην 6η και τελευταία ενότητα του debate, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Βαρουφάκης: Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια δεν σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη στην ενότητα «Νέα Γενιά» τόνισε ότι έδωσα «τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στον βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο στην Νομική σχολή με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.
Και πρόσθεσε: «Ακριβώς επειδή έχω διδάξει στο Cambridge, το Έσεξ, και στο Σίδνεϊ, ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια. Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Δεν σημαίνει αστυνομοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που να παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η ιδέα να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο και έτσι να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως το Cambridge ή η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».
«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Αναφορικά με τον βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ανέφερε πως δεν είναι ικανοποιημένος. «Τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, η πανεπιστημιακή αστυνομία, το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια με στόχο την υποβάθμισή τους, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».
Μητσοτάκης: Τα κόμματα να καταθέσουμε τα προγράμματά μας για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε ένα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Νέα Γενιά» και σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ (ALPHA) τι βαθμό βάζει στον εαυτό του απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση αυστηρά, όπως πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας πολίτης.. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται. Ουδείς αλάθητος. Ο βαθμός ,ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Μία διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Για τα καλά και για τις αστοχίες. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Είμαι σίγουρος ότι θα μας αξιολογήσουν αυστηρά. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα πολύ αυστηρά. Να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».
Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως δεκαοχτάχρονος, στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ 13 ημέρες πριν τις εκλογές, είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο που ήταν συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας μετά την πρώτη κάλπη, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Φαντάζομαι ότι η πρότασή μου θα γίνει δεκτή. 150 ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».
Τσίπρας: Στόχος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι να αβγατίσει η πελατεία των κολεγίων
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη.
«Τόσα χρόνια στον τρόπο μας είχαμε πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγή. Τόσοι υπουργοί περάσανε και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης και μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής. Γιατί; Όταν έχεις ένα κλειστό αριθμό, ένα συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια, και έχεις αυτή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, αν θα γράψεις 8 ή 12 εξαρτάται απ[ολύτως από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνέχισε: «Ήρθαν λοιπόν η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης και άλλαξαν τη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι απαιτούμενες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα δημόσια πανεπιστήμια και ο δεύτερος για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων. Κι εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι ανήθικο. Αν θέλεις μείωσε τους εισακτέους ευθέως, όχι εμμέσως λέγοντας ότι θες να αυξήσεις το γνωστικό επίπεδο των παιδιών μου που περνούν στα πανεπιστήμια. Δεν το λέμε τώρα, το λέμε τρία χρόνια τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί. Και λέμε λοιπόν ότι αν την επομένη των εκλογών έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργηθεί και τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια που έχουμε δεκάδες τμήματα που απειλούνται με κλείσιμο επειδή δεν έχουν παιδεία».
Σε ερώτηση για το ποιο πολιτικό πρόσωπο είναι για εκείνον σημείο αναφοράς, μεταξύ των κ.κ. Ανδρέα Παπανδρέου, Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου, απάντησε: «Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Προσέξτε. Οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Και σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα συνθήματα, ακριβώς διότι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα. Και κλείνω λέγοντας ότι: αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα».
Ανδρουλάκης: Να “φρενάρουμε” το brain drain – Να δημιουργήσουμε συνθήκες για όσους έφυγαν ώστε να γυρίσουν πίσω
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη των νέων ανθρώπων είναι ότι δεν έχουν πολλά ενώ έχουν πολλά εφόδια έχουν λιγότερες ευκαιρίες γι’ αυτό άλλωστε χιλιάδες ελληνόπουλα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Για να βρουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής μια καλύτερη δουλειά για να οικοδομήσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για το αν εντέλει, ως προς το αδιαφορία των νέων απέναντι στα πολιτικά πράγματα, αυτοί είναι αδιάφοροι για την πολιτική, ή αν οι αντιλήψεις είναι ξεπερασμένες.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε σήμερα τι κάνουμε για αυτούς που έμειναν εδώ – ώστε αν βελτιώσουν τη ζωή τους να “φρενάρουμε” το brain drain και να δημιουργήσουμε συνθήκες για κάποιους που έφυγαν να γυρίσουν πίσω. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. Αυτό που γίνεται με το real estate, με τον αφανισμό της ελληνικής οικονομίας, δεν δίνει προοπτική. Άρα το βασικό είναι η ώριμη αγορά εργασίας με σοβαρές επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς και βέβαια με ουσιαστική στήριξη της καθημερινότητας. Δηλαδή στα νέα ζευγάρια, αυτό που λέμε να υπάρχει κοινωνική κατοικία. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Αυστρία ισχύει. Στην Ελλάδα γιατί όχι; Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο λέει για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, είτε νεόδμητες από το ταμείο ανάκαμψης, είτε με φορολογικά κίνητρα ή κίνητρα ανακατασκευής, για σπίτια που θα μπουν ζευγάρια σε νέα ζευγάρα ή φοιτητές με πολύ χαμηλό κόστος και έτσι και οι ίδιοι θα έχουν αξιοπρεπή στέγη. Μέσω του διαγωνισμού θα πέσουν τα ενοίκια στα αστικά κέντρα. Αυτές είναι πολιτικές που νομίζω ότι μπορούν να “αγκαλιάσουν” τις αγωνίες της γενιάς».
Σε ερώτηση για την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή» κατονομάζοντας τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές σαν τον κύριο υπεύθυνο, και ως προς το τι προτείνει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Είπα κάτι το οποίο συμβαίνει σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη οδηγεί αυτούς που πρωταγωνιστούν απέναντι σε ευθύνες. Αυτό θέλω να γίνει και στη χώρα μας. Γι’ αυτό πήγα και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, γι’ αυτό κινούμαστε και στο πλαίσιο της ελληνικής δικαιοσύνης στην χώρα. Δεν λέω κάτι το οποίο είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, νομίζω αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε χώρα που υπάρχει ουσιαστική δικαιοσύνη».
Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει – Να πάει να ψηφίσει
«Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησαν ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες μέσα στην pανδημία μία τραγική κατάσταση. Πρόσφατα ήταν στους δρόμους, με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν. Tης λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα να πάει να ψηφίσει, δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.
«Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή της, γιατί όντως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Άρα λοιπόν η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει. Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τέτοια στη Βουλή δεν έγινε δεκτή από τα άλλα κόμματα, ούτε από την κυβέρνηση. Τα παιδιά που είναι για παράδειγμα στη σεζόν πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν εκεί γιατί δουλεύουν ήδη εκεί έπρεπε να λυθεί το ζήτημα, δεν λύνεται με την ετεροδημότευση γιατί δεν ξέρουν που θα είναι που θα πάνε και άρα έπρεπε να λυθεί με τα ζητήματα που υπάρχουν. Και υπάρχουν οι τρόποι σήμερα έτσι ώστε να μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο, στο νησάκι, στο μέρος τέλος πάντων ανά την Ελλάδα όπου πήγαν για δουλειά. Αυτό είναι δυστυχώς αρνητικό φαινόμενο. Όμως θα το προσπαθήσουμε. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Στις εκλογές του 2019 στις ηλικίες 17 ως 21 ετών το ΚΚΕ πήρε 3,7%, ενώ τα παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας δυστυχώς τότε ψήφισαν ψήφισαν Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 13,3%. Τι διαφορετικό έχετε να τους πείτε απόψε ώστε να μη δούμε ξανά μια τέτοια εικόνα» ήταν η επόμενη ερώτηση της δημοσιογράφου με τον κ. Κουτσούμπα να απαντά: «απόψε έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν στις 7 η ώρα και ήδη με ειδοποίησαν ότι η Πανσπουδαστική, δηλαδή η παράταξη της ΚΝΕ που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ξανά πρώτη δύναμη. Ήταν και πέρσι πρώτη δύναμη έπειτα από πολλές δεκαετίες, μετά από 36 χρόνια και αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία. Να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος με αναζητήσεις πότε στον Ανδρέα Παπανδρέου του κ. Τσίπρα, πότε στον Χαρίλαο Φλωράκη, ποτέ δεν ξέρω τι, πού, πού θα πάμε, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία, τα θετικά και τα αρνητικά, βγάζει συμπεράσματα. Εμείς τη βοηθάμε σε αυτό και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Να πάει να ψηφίσει στις 21 του Μάη και να ψηφίσει ΚΚΕ».
Βελόπουλος: Πώς θα εμπιστευτεί ένας νέος τους πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα
Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στο debate της ΕΡΤ σχετικά με την Νέα Γενιά, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «Πώς θα εμπιστευτεί ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια του λένε ψέματα, του λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια ότι όλα θα πάνε καλά και συνεχώς βουλιάζουμε και βγαίνει ο κ. Παπαδόπουλος – αξιότιμος πρώην υπουργός – και λέει ότι πάμε να ξαναβουλιάξουμε. Διαβάζουν τα παιδιά, δεν μπορεί να τα κοροϊδέψεις και από την άλλη πρέπει ως Βελόπουλος, προερχόμενος από τη Μακεδονία, να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς των 57 ανθρώπων. Το κάνω γιατί έχασα και φίλο κι εγώ, 30ετών φιλία, τον έχασα τον Γιώργο στα Τέμπη. Πραγματικά όταν άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι “είχε φθορά η κυβέρνησή του, αλλά το ξεπεράσαμε”, ενοχλήθηκα σαν άνθρωπος και με πήρε η μητέρα του φίλου μου και μου λέει “τι είναι αυτά που λέει;”».
Και συνέχισε: «Εγώ ζητάω συγγνώμη και από αυτούς και από τα παιδιά τα αγγελούδια που χάθηκαν. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για όλους, γιατί δεν κάναμε τίποτα και τους αναγκάζουμε να πάνε – και τους λένε τεμπέληδες – να δουλέψουν με 600 ευρώ στα κάτεργα των νησιών, με δέκα άτομα μαζί. Φαντάζομαι κανένας από τους κυρίους δεν θέλει το παιδί του να δουλέψει εκεί. Γιατί να δουλέψει το παιδί του φτωχού. Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά. Και πραγματικά αυτό που με ενοχλεί περισσότερο ότι υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι περισσότερο παιδιά από τα δικά μας παιδιά, τα βολεύουν με μετακλητούς, 18, 19, 20, 22 χρονών και τα παίρνουμε σε θέσεις κλειδιά στο κόμμα. Που είναι η αξιοκρατία; Αυτό βλέπει ο νέος. Ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κομματικός σωλήνας και αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».
Όσο για το αν τον προβληματίζει ότι πάρα πολλά νέα παιδιά πιθανώς να μην καταφέρουν να ψηφίσουν στις πιθανές, δεύτερες εκλογές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως: «Για μένα είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να γίνει. Να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι, γιατί αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Ο νέος μπορεί να πιέσει τον μεγαλύτερο να αλλάξει την Ελλάδα. Ο παλιός είναι λίγο διαφορετική η αντίληψη του και τη σκέψη του. Ο νέος έχει όραμα, έχει ελπίδα. Αλλά ο νέος τι όραμα έχει όταν δεν μπορεί να κάνει οικογένεια γιατί παίρνει 600 ευρώ; Τι όραμα έχει ο νέος, όταν 700.000 Ελληνόπουλα συσπειρώθηκαν, εξοστρακίστηκαν στο εξωτερικό από τις πολιτικές των τριών κομμάτων; Ποια ελπίδα έχει; Αυτή την ελπίδα πρέπει να την δώσουμε πίσω. Και η “Ελληνική Λύση” μπορεί».