Εκλογές 2023 – Debate: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

«Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα» ήταν η δεύτερη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τσίπρας: «Θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα τόνισε: «Μετά από πολλά χρόνια δυσκολιών είμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 τα οποία σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας. Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες Belharra, ψηφίσαμε το 18 Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ, όταν εκτιμάμε ότι υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης. Δεν θα υπερψηφίσουμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, δεν δίνουμε λευκή επιταγή, δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό δεν θα υπερψηφίσουμε τα επιπλέον Rafale, αλλά γιατί ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική ηγεσία.

Με ρωτάτε τώρα σε σχέση με το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής, προφανώς θα τιμήσουμε τη σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως, διότι είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε ένα πρόγραμμα σχεδόν 14-15 δισεκατομμυρίων, θα διεκδικήσουμε τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει το 60% των προγραμμάτων της στην εθνική της βιομηχανία και εμείς να μη βάζουμε ούτε μια βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει κάτι στη δική του πολιτική, στη φύλαξη των συνόρων, απάντησε: «Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Και πρέπει να σας πω ότι όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φράχτης. Δεν τον γκρεμίσαμε, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία τι πρέπει να κάνει για να υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες που υπάρχουν. Ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα η Ευρώπη να παίρνει το βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στην ΕΕ σε μια πολιτική για την Τουρκία

«Η ερώτησή σας δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική. Αλλά θα σας απαντήσω. Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη. Σε μία ομήγυρη δημοσιογράφων μου είπε “αν θέλετε να συναντηθούμε”. Θέλω να σας πω ότι είμαι ένα χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από έξι ή πέντε αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών» απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ, εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Για το θέμα των εθνικών θεμάτων, για μένα το μεγάλο επίδικο αυτής της συζήτησης και αυτό που πρέπει να τεθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι τι θα κάνουμε με την Τουρκία – η Τουρκία έχει εκλογές την προσεχή Κυριακή. Θα έχουμε Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου, και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Τι κάνει η Ελλάδα για μένα; Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Άρση του βέτο – όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρχουν ουσιαστικού χαρακτήρα κυρώσεις εναντίον της τουρκικής ηγεσίας. Δεύτερον, τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι ευρωτούρκικα – οπότε και στον Έβρο πρέπει να βάλουν απ’ την τσέπη τους οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Στο θέμα του ευρωστρατού να στηρίξουμε την πολιτική ώστε να μην πληρώνει ο ελληνικός στρατός δισεκατομμύρια για να προστατεύει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα». συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ως προς το αν τον διακατέχει έναν “απομονωτισμός” κι αν την ίδια στάση θα κρατήσει προς ξένους ηγέτες οι οποίοι δεν είναι φιλικοί με τη Ελλάδα, σημείωσε: «Έχω συναντήσει – όχι τον κύριο Ερντογάν, άλλα πέντε υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Και ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της άμυνας και ασφάλειας. Και μάλιστα πέντε μέρες πριν τα γεγονότα των υβριδικών προκλήσεων του Έβρου, είχα συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό Σοϊλού που το οργάνωσε, και ερχόμενος στην Ελλάδα είχα πει ότι πιθανό να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί είναι ένα τεράστιο ζήτημα, κρίσης εσωτερικής της Τουρκίας το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Πρέπει να καθορίσουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας και αυτό σημαίνει ενεργή εξωτερική πολιτική, και όχι να θολώνουμε το πραγματικό εθνικό στίγμα που πρέπει να έχει η χώρα μας έναντι της Τουρκίας».

Κουτσούμπας: Οι εξοπλισμοί που γίνονται υπηρετούν ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες προστασίας των συνόρων

Ο  Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα» για τους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες είπε ότι «οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, υπηρετούν τα συμφέροντα μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα μας, και η οποία (συμμαχία) ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται στόχος αντιποίνων. Το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας να πετάνε πάνω από τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπηρετούν τις ανάγκες προστασίας του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοι που έχουν γίνει ουσιαστικά οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες».

Στην ερώτηση «αν το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας;» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Όλες οι χώρες του κόσμου, άλλωστε όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα, με τον τούρκικο λαό, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ, και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με τη Κίνα και με άλλες χώρες. Μας εμποδίζει σήμερα, για παράδειγμα το εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος από αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Βελόπουλος: Σε έναν πολυπολικό κόσμο αποφασίζεις με ποιους θα πας

Ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη για την θέση της Ελληνικής Λύσης για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης, ο Κυριάκος Βελόπουλος, απάντησε: «Σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά την μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Δεν ζούμε το 1970 – 80 τότε υπήρχαν δύο block το δυτικό και το σοβιετικό. Το “Ανήκομεν εις την Δύσιν” ήταν μία ρήση που στον πολιτισμένο χώρο, όριζε την δική μας εκεί παρουσία. Σήμερα λοιπόν πολυπολικός κόσμος (Κίνα, Ινδία, Ρωσία), ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Δεν μπορείς να πηγαίνεις μονόπατα. «Και θα σας το αποδείξω. Χάσαμε το όνομα Μακεδονία με τη Δύση. Χάσαμε και τη βόρειο Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες μας έλεγαν άλλα. Χάσαμε την μισή Κύπρο, κατοχή. Χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί να χάσουμε και τη Θράκη. Για εμάς στην Ελληνική Λύση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι, ακόμη και με τους Κινέζους και με τους Ρώσους, αν κερδίζω. Αν δεν κερδίζω, δεν είμαι με κανέναν. Και βέβαια η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου είναι το άλλοθι του αποτυχημένου, δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Ουδέποτε υπήρξε.Δεν μπορείς να λες ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα τα ελληνοτουρκικά, ξεχνώντας ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδύσει Ευρωπαίοι οι φίλοι μας εταίροι στην Τουρκία είναι τροχοπέδη σε αυτό. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε»

Σχετικά με την άμυνα, ο πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης δήλωσε πως εάν ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας «το πρώτο μέτρο που θα λάμβανε (εάν ) είναι να φέρει τα όπλα που απέσυρε η Νέα Δημοκρατία από τα νησιά μας. «Το δεύτερο θα ήταν να αλλάξω τη συμφωνία των Πρεσπών. Εγώ αυτές τις εικόνες (σ.σ. Μητσοτάκη με Ζάεφ και Τσίπρα με Ζάεφ), επειδή είμαι Μακεδόνας, δεν τις ξεχνάω, αν τις ξεχνάτε εσείς, εγώ δεν τις ξεχνάω και έχω δώσει όρκο ζωής, 172 παραβιάσεις των Σκοπίων. Απέναντι στην συμφωνία την πολιτική των Πρεσπών. Γιατί θα την καταγγείλαμε; Ούτε βέτο έθεσε ο πρωθυπουργός, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί. Θα τα ανατρέψουμε αυτά τα αποτελέσματα με σοβαρή εξωτερική πολιτική. Όχι χαδεύοντας τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά υπηρετώντας τα εθνικά δίκαια».

Βαρουφάκης: Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης

Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα», για το τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν. Δεν είναι μόνο το 1994. Είναι και το 1974 στην Κύπρο».

Και συνέχισε: «Το μείζον, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Για εμάς ο τρόπος να μην φτάσουμε εκεί είναι να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».

επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης. «Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση, γιατί κρίνουν ότι δεν βοηθάει»

Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».

Μητσοτάκης: Χαίρομαι που είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε: «Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση την εκάστοτε κυβέρνησης. Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με τις ΗΠΑ, την Γαλλία. Η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές εκλογές και τον νικητή τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Θέλω να τονίσω ότι ο  τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Δεν έχω αυταπάτες. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ