Εκλογές 2023: Αντιπαράθεση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Τα καρφιά Σκέρτσου για τα «σαρδάμ» και τις «αυξήσεις»

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την φορολογική πολιτική του δεύτερου προκάλεσαν οι δηλώσεις δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ να κάνει λόγο για νέους μαρτυριάρηδες και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ να κατηγορήσει την ΝΔ ότι προστατεύει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η αρχή έγινε με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Ελένη Χρονοπούλου, η οποία είπε «θα αυξήσουμε τους φόρους που πλήττουν την μεσαία τάξη». Η κ. Χρονοπούλου, κατά την διάρκεια ανάλυσης της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, στην ΕΡΤ, τόνισε ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν, ενώ κάποιοι άλλοι θα μειωθούν. «Θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το σημείο, και με αφορμή τη λέξη «αύξηση» ήρθε η συμπληρωματική ερώτηση του δημοσιογράφου η οποία τέθηκε ως εξής: «Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε… ποιους θα μειώσουν, όλοι το λένε. Ποιους θα αυξήσετε, είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε». Η κ. Χρονοπούλου απάντησε, «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Ο σάλος στα social media

Όπως ήταν φυσικό η απάντηση ξεσήκωσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατόπιν αυτού, η κ. Χρονοπούλου απέδωσε τη δήλωσή της σε λεκτικό ατόπημα. «Σε μία συζήτηση με ένα μεγάλο πάνελ ερωτήθηκα για τους φόρους για το τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Αναλύω την συλλογιστική μου. Και αφού τελειώνω τον συλλογισμό μου, λανθασμένα λέω: θα αυξήσουμε τους φόρους που πλήττουν την μεσαία τάξη. Αντί να πω: δεν θα αυξήσουμε τους φόρους ή αντί να πω θα μειώσουμε. Έκανα λάθος λεκτικό», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Ελένη Χρονοπούλου.

 

Νωρίτερα η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει μέσω twitter στην Ομάδα Αλήθειας, που έκανε αναπαραγωγή της επίμαχης δήλωσης. «Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε», έγραψε η Ελένη Χρονοπούλου.
Ωστόσο το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής

Μετά την Ελένη Χρονοπούλου, ακόμα ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο καθηγητής Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για την αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε σε 5% φορολόγηση των μερισμάτων των επιχειρήσεων έως 50.000 ευρώ, σε 10% φορολόγηση των μερισμάτων από 50.001 έως 100.000 ευρώ, και σε φορολόγηση με 15%, των μερισμάτων άνω των 100.000 ευρώ.

Ο Άκης Σκέρτσος

Οι δηλώσεις των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου. «Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων. Υπέρ, δηλαδή, όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα, αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους.

Σειρά είχε χθες και σήμερα το ΠΑΣΟΚ που με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κυρίας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια», είπε ο κ. Σκέρτσο και πρόσθεσε:

Οι μαρτυριάρηδες

«Οι δυο νέοι “μαρτυριάρηδες” -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές» και επισήμανε:
«Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Άδικη η φορολόγηση των επιχειρήσεων

Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον “αφελληνισμό” της ελληνικής οικονομίας.

Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας».

 

Η απάντηση Μάντζου

Η παρέμβαση Σκέρτσου προκάλεσε αντεπίθεση από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να απαντάει στην κριτική του εκπροσώπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου.
Ο κ. Μάντζος ανέφερε στη σημερινή πρώτη εναρκτήρια συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που προτείνει κι έχει ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο και κωδικοποιήθηκε ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου «έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες» και προσέθεσε: «Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια».

Δεν υπάρχει θέμα Χρονοπούλου

Ο κ. Μάντζος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την Έλενα Χρονοπούλου, λέγοντας ότι η χθεσινή της τοποθέτηση σε τηλεοπτική εκπομπή είναι «lapsus linguae» και σημείωσε: «Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο. Όπως είπα και πριν, καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι προτείνεται «η μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα» και προσέθεσε:

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:
– για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
– το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται –και μόνον αυτό- με συντελεστή 10%
– και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».
Ο κ. Μάντζος εξήγησε ότι «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα-μαμούθ των εκατομμυρίων».

Είναι απολογούμενοι

Είπε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, όταν μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022. «Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας πως «μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Ο κ. Μάντζος παρατήρησε πως οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και υπογράμμισε: «Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη  Σκέρτσο να απαντήσει:
«- πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;
– πώς και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;
– για ποιο λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;
– Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Ο Δημήτρης Μάντζος κατέστησε σαφές ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν αφορούν τα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών. «Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ