Εκφράζει αντιρρήσεις η Γκερέκου

Εκφράζει αντιρρήσεις η Γκερέκου

Την απόσυρση των ρυθμίσεν περί της άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο ζητά η βουλευτής Κερκύρας και υπεύθυνη του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.

“Είναι σαφές ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποσυρθούν και να προηγηθεί διαβούλευση με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παραπάνω παρατηρήσεις καθώς και τις θέσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, επαγγελματιών ξεναγών”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η κυρία Γκερέκου.

 

“Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται, απαίδευτα και εν κρυπτώ, η κατάργηση του διακριτού, αναγνωρισμένου από την Ε.Ε. επαγγέλματος του ξεναγού. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βελτιωθεί η προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης σε αποφοίτους σχολών κλασσικών σπουδών με περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας σε νέους και πτυχιούχους πανεπιστημίου. Μια τέτοια δυνατότητα, ωστόσο, δε μπορεί να ρυθμιστεί δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ελάχιστες απαιτήσεις για την εκπαίδευση των ξεναγών, όπως αυτές ορίζονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13809 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης. Δε μπορεί να ρυθμιστεί με την εισαγωγή “ταχύρρυθμων” προγραμμάτων εκπαίδευσης των οποίων η διάρκεια και η συχνότητα ορίζονται αυθαίρετα και όταν τα προγράμματα αυτά δεν τίθενται υπό την εποπτεία του καθ’ ύλην αρμόδιου Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης! Αυτό κατέστησα σαφές και στις παρατηρήσεις που κατέθεσα επί του κειμένου των ρυθμίσεων, δηλαδή: πρώτον, να καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Παιδείας το αναλυτικό περιεχόμενο των προγραμμάτων, η διάρκεια καθώς και οι σχολές και τα τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι δύνανται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης στην ειδικότητα του ξεναγού. Δεύτερον, να διεξάγονται τα προγράμματα κατάρτισης υπό την εποπτεία του Οργανισμού Τουριστικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τρίτον, να απαλειφθεί κάθε χαρακτηρισμός των προγραμμάτων ως «ταχύρρυθμων”, επισημαίνει.

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.