Ειδικό Δικαστήριο: Δεν ήταν παρεμβατικός ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατέθεσε ο Κοντονής

«Υπερβολή» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, τον ισχυρισμό ότι πίσω από την διαβίβαση της δικογραφίας για τα 10 πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis, ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Της Άννας Κανδύλη 

Πρόεδρος: Ήταν παρεμβατικός ο κ. Παπαγγελόπουλος;

Κοντονής: Όχι.

Ο μάρτυρας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και για τη σχέση του με την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου και την παραίτηση της, η οποία έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της.

«Είχα συνεργασία με την κα. Ράικου γιατί προέκυψε επί των ημερών μου η υπόθεση Novartis και έπρεπε να σταλούν δικαστικές συνδρομές. Ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο και η συνδρομή του υπουργείου δικαιοσύνης ήταν αναγκαία. Μου είχε θέσει κάποια θέματα εξοπλισμού η κα. Ράικου και είχα απευθυνθεί στον τότε προϊστάμενο του Εφετείου. Την είδα 4-5 φορές, όχι παραπάνω. Την είχα δει τελευταία φορά παραμονές 25ης Μαρτίου του 2017» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Πρόεδρος: Η συνεργασία σας ήταν αυστηρώς επαγγελματική;

Κοντονής: Αυστηρώς επαγγελματική.

Πρόεδρος: Είχε ζητήσει να παραταθεί η θητεία της;

Μάρτυρας: Σε εμένα δεν είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο.

«Η κα. Ράικου μου είπε ότι «εσείς δεν έχετε θέμα να επισκέπτομαι τον Παπαγγελόπουλο, αλλά εκείνος έχει θέμα να επισκέπτομαι εσάς». Δε μου είχε πει ότι η ίδια είχε πρόβλημα μαζί του. Είδα την Ράικου μια μέρα πριν την παραίτηση της. Είδα τους λόγους και εξέδωσα αμέσως ανακοίνωση κι έκανα ομιλία στη Βουλή. Αυτά όλα τα επιβεβαιώνω λέξη προς λέξη. Έπεσα από τα σύννεφα. Διαβάζοντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης έμεινα ενεός. Ισχύουν όλα όσα είχα πει τότε μέχρι τελευταία τέλεια!».

Σημείωσε δε ότι «η δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία τύπου», αλλά και πως αν η κα. Ράικου είχε παράπονα θα μπορούσε να απευθυνθεί στην προϊσταμένη της. «Αν αισθανόταν πίεση, θα μπορούσε να ασκήσει τα εισαγγελικά της καθήκοντα. Εγώ δεν μπορούσα να συνάγω ότι φωτογραφίζει τον Παπαγγελόπουλο. Όταν διάβασα την ανακοίνωση σκέφτηκα ότι ασκούνται πιέσεις στην εισαγγελέα, αλλά από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες» συμπλήρωσε.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι υπήρχε πρόθεση συγκάλυψης;

Κοντονής: Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης τότε ήθελε να συγκαλύψει. Και δεν έχω καλές πολιτικές σχέσεις πλέον. Ενδεχομένως κάποιοι έδειχναν υπέρμετρο ζήλο, αλλά συγκάλυψη όχι.

Πρόεδρος: Αν αναφερόταν σε εσάς η κα. Ράικου και σας έλεγε για κυβερνητικές παρεμβάσεις τι θα κάνατε;

Κοντονής: Θα απευθυνόμουν στον πρωθυπουργό. Και παρότι οι σχέσεις μας με τον τότε πρωθυπουργό έχουν διαρραγεί πλήρως είμαι βέβαιος πως αν του έλεγα για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο πρώην πρωθυπουργός θα έπαιρνε τα μέτρα του. Αν δεν έπραττε, θα έπραττα εγώ τα δέοντα.

«Αυτό που έφτασε στη Βουλή με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ειλικρινά ξεπερνά κάθε φαντασία. Εγώ τότε εξεπλάγην… όταν η υπόθεση έφυγε από εμένα για έρευνα είχα κατά νου ότι ίσως υπήρχε εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Το σκάνδαλο Novartis ήταν για εμένα κατά 90% η παράνομη συνταγογράφηση. Πιθανολόγησα ότι ίσως υπήρχε πολιτικό πρόσωπο» είπε όταν ερωτήθηκε για το θέμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ