Δυναμικό «μπάσιμο» από τις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού – BINTEO

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε σημαντικές συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες προχωρούν οι Αμερικανοί, στον αγώνα που δίνουν να κερδίσουν το πρόγραμμα του αιώνα του Πολεμικού Ναυτικού, για την ναυπήγηση 4 νέων φρεγατών και την ταυτόχρονη αναβάθμιση άλλων 4 ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, πριν από μερικές ημέρες έκλεισε συμφωνία με πολλούς εγχώριους κατασκευαστές και εταιρείες ανάπτυξης συστημάτων ή ναυπήγησης, με στόχο την δημιουργία μίας ομάδας που θα μπορέσει με αξιώσεις να φέρει σε πέρας το μεγάλο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Ανάμεσα στις εταιρείες, ξεχωρίζει η συνεργασία με την «ALS Naval Ship Design», που είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει πρωτότυπα σχέδια για την ναυπήγηση εγχώριων πολεμικών πλοίων σε διάφορες εκδόσεις, αλλά και η επίσης ελληνική εταιρεία συντήρησης ελικοπτέρων «Aeroservices», η οποία όπως πρώτοι αποκαλύψαμε στο enikos.gr έχει κλείσει το συμβόλαιο για την συντήρηση και αναβάθμισης των ελικοπτέρων Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού.

Συνολικά, η λίστα με τις ελληνικές εταιρείες είναι η εξής:

• Oceanking Technical and Trading

• Intracom Defense Electronics – IDE

• Endeavor Integrated Solutions

• ΑΚΜΩΝ Α.Ε

• METKA Α.Ε

• Aeroservices S.A.

• ALS Naval Ship Design

«Η Lockheed Martin έχει συνεργαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο με κατασκευαστές πλοίων ώστε να παρέχει δυνατότητες με τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας», δήλωσε ο Tom Rowden, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin. «Με την ελληνική βιομηχανία ως στρατηγικό εταίρο, είμαστε πεπεισμένοι, ότι, από κοινού, όχι μόνο παρέχουμε αξεπέραστες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά παράλληλα συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση μιας ιστορικής ναυπηγικής βιομηχανίας, όπως είναι αυτή της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι 100% σύμφωνη με την πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για επέκταση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ναυτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Η πρότασή μας υποστηρίζεται από μια διακρατική συμφωνία που προσφέρει ένα υπαρκτό και πολύ ικανό πλοίο, και όχι μόνο μια ιδέα σχεδιασμένη στο χαρτί, με ένα απαράμιλλο πρόγραμμα για την κατασκευή του στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt. «Θα ενισχύσει την αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και θα δημιουργήσει περισσότερες από χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας στο ναυπηγικό κλάδο και περισσότερες από χίλιες έμμεσες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αναβίωση της μακρόχρονης ναυτιλιακής παράδοσης της Ελλάδας. Γνωρίζω ότι η Lockheed Martin είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στην αναγέννηση της Ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και είναι απολύτως σύμφωνη να συνεργαστεί με τον Γιώργο Προκοπίου, έναν σπουδαίο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μόλις απέκτησε τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά».

Η Lockheed Martin θα ανακοινώσει ακόμα περισσότερους Έλληνες συνεργάτες τις επόμενες εβδομάδες. Η ομάδα θα βασιστεί στην ελληνική τεχνογνωσία και θα αξιοποιήσει τη βαθιά γνώση και εξειδίκευση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες της στο σχεδιασμό πλοίων, στα logistics, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη.

Η υποψήφια Φρεγάτα

Η Hellenic Future Frigate (HF2) είναι μια φρεγάτα πολλαπλών αποστολών, που βασίζεται σε συστήματα δοκιμασμένα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προερχόμενα από τις Arleigh Burke DDG και FREEDOM class LCS, βελτιωμένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το Πολεμικό Ναυτικό θα ωφεληθεί από τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, από όσα έχει μάθει μέχρι σήμερα και από τη συνεχή ανάπτυξη, καθώς και από το συνολικό πακέτο και την εγγύηση απόδοσης που εντάσσεται στο πλαίσιο της διακρατικής διαδικασίας FMS.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, η «απόκτηση των HF2 θα υποστηρίξει ενεργά το σχέδιο αναζωογόνησης των ελληνικών ναυπηγείων και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας στην αμυντική βιομηχανία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ