Δούρου:Το θρησκευτικό φαινόμενο έχει επιστρέψει στο προσκήνιο

Δούρου:Το θρησκευτικό φαινόμενο έχει επιστρέψει στο προσκήνιο

 

Στη διημερίδα που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, στις 3 και 4 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, μετείχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, με την ιδιότητα της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως της ΔΣΟ.

Στην ομιλία της, με θέμα «Δημοκρατία, κοινωνία των πολιτών, θρησκείες», η κα Δούρου τόνισε ότι «το θρησκευτικό φαινόμενο, που παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς αναλύσεις, έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο (έστω και χωρίς Θεό, έστω και χωρίς ιερό, έστω και χωρίς κάποιες παραδοσιακές απαγορεύσεις / ταμπού) και συνιστά παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις πολιτικές εξουσίες.

«Αν θεωρήσουμε τη θρησκεία όχι ως προσωπικό βίωμα αλλά ως θρησκευτικό φαινόμενο που αγγίζει και αφορά στη δημόσια σφαίρα, τότε αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό και τον κοινωνικό της ρόλο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «η διασύνδεση θρησκειών και κοινωνίας των πολιτών θα κριθεί από το κατά πόσο η θρησκεία διευκολύνει τη διάχυση κοινωνικών και πολιτισμικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, τασσόμενη στο πλευρό των πολιτών και όχι των ισχυρών / του κράτους, όπως έκανε συχνά η Εκκλησία της Ελλάδας, παραβλέποντας την εύστοχη παρατήρηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανήκει στη λέσχη των δυνατών και των πλουσίων».

Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα, εποχή οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, παρατηρούμε την άνοδο ισλαμοφοβικών απόψεων, που ορισμένοι επιχειρούν να θεμελιώσουν στο Ισλάμ και το Κοράνιο. Μόνο αντίδοτο σε αυτές τις ανιστόρητες απόψεις, η γνώση».

«Η ύπαρξη του καθολικού κινδύνου του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που δεν αποτελεί “προνόμιο” ούτε του Χριστιανισμού ούτε του Ισλάμ ούτε του Ιουδαϊσμού ούτε του Ινδουϊσμού. Στρέφεται συνολικά κατά της νεωτερικότητας», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «εξ ου και το χρέος όλων μας, του καθενός μας από τη θέση που βρίσκεται, να παλέψουμε κατά των αιτίων που τροφοδοτούν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό: των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, της φτώχειας, της καταπίεσης και της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ