Δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, με τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Πόσα και ποια κόμματα πρόκειται να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή; Με ποιον πολιτικό ταυτίζονται περισσότερο οι πολίτες; Τι κυβέρνηση προτιμούν οι ερωτηθέντες; Ποια είναι η πρόθεση ψήφου, αλλά και η εκτίμηση επί των έγκυρων και πόσες έδρες θα καταλάβουν τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή;

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 18%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,1%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,9%, η Ελληνική Λύση 3,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,6% και η Νίκη 3,1%. Οι Σπαρτιάτες έχουν ποσοστό 2,6% σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ενώ το ΜέΡΑ25 2,1%.

Η εκτίμηση

Οι έδρες

Στο ερώτημα για την ταύτιση με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών, οι πολίτες απάντησαν κατά 40,5% ότι ταυτίζονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά 16,3% ότι ταυτίζονται με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έπονται με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι αρχηγοί.

Απαντώντας για το είδος της Κυβέρνησης που επιθυμούν να προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 43,8% ότι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 11,2% απάντησε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 26,6% ότι θα ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων, ενώ ένα 18,4% δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο.

Η συμμετοχή στις εκλογές

Στο 92,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό των πολιτών που ψήφισαν στις 21 Μαΐου και δήλωσαν πως θα ψηφίσουν πάλι στις 25 Ιουνίου, ενώ το 5,3% όσων ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές δηλώνει ότι ίσως δεν πάει στις κάλπες αυτήν την Κυριακή.

Ως προς το τι θα καθορίσει την ψήφο τους αυτήν την Κυριακή, το 64,9% των πολιτών απάντησε ότι θα ψηφίσει θετικά το κόμμα της προτίμησης του, ενώ το 8,2% απάντησε ότι θα ψηφίσει ένα κόμμα για να αποδοκιμάσει κάποιο άλλο κόμμα και το 24,3% δηλώνει ότι θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ως το λιγότερο κακό.

Η εκλογική πιστότητα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ