Δημοσκόπηση MRB: Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων – Τι κυβέρνηση επιθυμούν

Οι μετακινήσεις, οι συσπειρώσεις ψηφοφόρων και η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων, παρουσιάστηκαν στο 2o μέρος της δημοσκόπησης της MRB, στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ.

Βασικό κριτήριο ψήφου για τους αναποφάσιστους παραμένει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,2%. Ακολουθεί με 81,8% το θέμα της διαφθοράς και διαχείρισης δημοσίου χρήματος, ενώ έπονται εγκληματικότητα, ελληνοτουρκικά και υποκλοπές. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια συνεργασίας, το 25% των αναποφάσιστων θα ήθελε οικουμενική κυβέρνηση, το 12% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 6,6% ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 6% κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Το 14,1% των αναποφάσιστων δηλώνει πως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, έστω και με μία ψήφο, ενώ τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει ως απάντηση το 9,2%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2% (από 29,1% το Νοέμβριο) έναντι 24,3% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (από 23%), δηλαδή διαφορά 5,9 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 10,5% (από 11,5%), το ΚΚΕ με 5% (5%), η Ελληνική Λύση με 4,4% (από 4,5%), το ΜέΡΑ25 2,9% (από 3%) και το κόμμα Έλληνες 2,5% (από 2,6%). Στο 16% η αδιευκρίνιστη ψήφος (7,6% λευκό/άκυρο/αποχή – 8,4% δεν ξέρω/δεν απαντώ).

Δημοσκόπηση MRB πρόθεση ψήφου Δημοσκόπηση MRB πρόθεση ψήφου

Οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη από όσο έπρεπε.

Η κυβέρνηση που θέλουν οι αναποφάσιστοι

Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Το 12%  θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ,  ενώ το  6,6%  θέλει κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.  Ένα ποσοστό 6% των αναποφάσιστων θέλει  κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση MRB εκλογές Κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσκόπηση MRB εκλογές Κυβέρνηση συνεργασίας

Το σενάριο συνεργασίας που προτιμούν

Στο σύνολο του δείγματος στο οποίο διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές:

 • Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
 • Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ
 • Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς
 • Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Δημοσκόπηση MRB εκλογές συνεργασίες

Κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές;

 • Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.
 • Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.
 • Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.
 • Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων

Δημοσκόπηση MRB εκλογές Κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσκόπηση MRB εκλογές Κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσκόπηση MRB εκλογές Κυβέρνηση συνεργασίας

Ποιος θα ήθελαν να νικήσει στις εκλογές

Το 36,8% θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς εκλογές έστω και με μία ψήφο, ενώ το 30% θέλει επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανένα κόμμα», απαντά το 19,8%, «άλλο κόμμα», απαντά το 9%.

Δημοσκόπηση MRB Εκλογές

Στον αντίποδα, το 36,6% θα ήταν ενοχλημένο εάν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 35,1% θα ήταν ενοχλημένο σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένα κόμμα», απαντά το 17,4%, «άλλο κόμμα», το 3,6%.

Δημοσκόπηση MRB Εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 72,3% συσπείρωση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 70,8%.

Δημοσκόπηση MRB συσπειρώσεις

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% (άνοδος 0,7 μονάδων σε σχέση με το Νοέμβριο), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4% (άνοδος 1,2 μονάδας σε σχέση με το Νοέμβριο). «Κανένας από τους 2 απαντά το 25% (25,7% το Νοέμβριο).

Κατά τα άλλα, οι πολίτες σε ποσοστό 88,6% απαντάνε πως θα ψηφίσουν με κριτήριο το θέμα της ακρίβειας, το 82,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το 75,3% με κριτήριο τα θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, το 73,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και την αντιμετώπιση των διμερών θεμάτων και το 51,3% με κριτήριο το θέμα των υποκλοπών.

Δημοσκόπηση MRB κριτήρια ψήφου

Το 45,2% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εικόνα για τον Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ το 31,6% έχει θετική εικόνα. Το 23,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Τα βασικότερα προβλήματα και το καλάθι του νοικοκυριού

Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι

 • Ακρίβεια 46,3%
 • Έλλειψη διαφάνειας 15,6%
 • Ανεργία 11,3%
 • Ελληνοτουρκικά 8,2%
 • Πόλεμος στην Ουκρανία 4,8%
 • Τι λένε για το καλάθι του νοικοκυριού

Στην ερώτηση εάν το «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι (46,3% σίγουρα όχι, 23,2% μάλλον όχι) και το 26,1% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι (το 6,7% σίγουρα ναι, το 19,4% μάλλον ναι).

Πέραν αυτών, το 50,3% απαντά πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 42,1% απαντά είτε πως έλαβε όσα μέτρα επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, ή ότι ξεπέρασε οικονομικές δυνατότητες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ