Δημοσκόπηση Alco: Ποια η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, ενοίκια και θέρμανση

Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2023.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 20,6 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 34,1% έναντι 13,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,7%, το ΚΚΕ με 8,6%, η Ελληνική Λύση με 5,2%, η Νίκη με 3,2%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες συγκεντρώνουν ποσοστό 2,6%. Το ΜέΡΑ25 καταγράφει ποσοστό 1,8%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 37%, ενώ δεύτερη έρχεται η απάντηση «κανένας» με ποσοστό 30%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει ποσοστό 8%, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 4%, ο Δημήτρης Νατσιός με 2% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 1%.

Σε ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και εάν εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν την οικογένειά τους, το 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά «καθόλου», το 33% «λίγο», το 14% λέει «αρκετά», ενώ το 2% «πολύ».

«Καθόλου» απαντά το 52% στο ερώτημα «πόσο θα λέγατε ότι πιστεύετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών για αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης». Στο ίδιο ερώτημα, το 22% των ερωτηθέντων απαντά «λίγο», το 17% «αρκετά», ενώ το 3% «πολύ».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που είναι ενοικιαστές, απάντησαν σε ποσοστό 72% ότι δεν είχε επιπτώσεις στους ίδιους η άνοδος των τιμών των ενοικίων, το 27% λέει ότι υποχρεώθηκε να μετακινηθεί σε μικρότερο και φθηνότερο χώρο, ενώ το 1% έκλεισε την επιχείρηση.

Το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ανησυχεί «αρκετά» ότι θα χρειαστεί το χειμώνα να περιορίσει τις ώρες που θα λειτουργεί η θέρμανση στο σπίτι του, το 27% απαντά «πολύ», το 17% «λίγο», ενώ το 12% δηλώνει «καθόλου».

Η ακρίβεια αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους πολίτες. Σε ερώτημα εάν έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τις αγορές βασικών αγαθών, λόγω της ακρίβειας, το 43% των ερωτηθέντων δηλώνει «αρκετά», το 30%«πολύ», το 19% λέει «λίγο» και το 7% απαντά «καθόλου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ