Διευκρινίσεις Διακόπουλου για το Ορούτς Ρέις: Η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το πρωί όταν σε συνέντευξή του στο Open TV είπε ότι το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες: «Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της» επεσήμανε ο κ. Διακόπουλος.

Κατρούγκαλος για δηλώσεις Διακόπουλου

Σημερινές δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού σχολιάζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει σωστή τη δήλωση: “Μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση”.

“Αλλά πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί «θορύβων»; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της ΝΔ ότι δεν γίνονται έρευνες;”, σχολιάζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Πρωθυπουργού: Έχει κάνει έρευνες το Ορούτς Ρέις

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε/α Αλέξανδρος Διακόπουλος μιλώντας το πρωί στο Open TV αναφέρθηκε στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην κατάσταση στην περιοχή της Navtex. Όπως σημείωσε “Το Ορούτς Ρέις, συνοδεία σχεδόν όλου του στόλου, πάντως με μια μεγάλη κουστωδία πλοίων, έχει μπει στην παράνομη Navtex, έχει μπει στην περιοχή και εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δεν μπορεί όταν έχει βγει όλος ο στόλος μιας χώρας που είναι κατ’ επανάληψη παραβατική, μιας χώρας που λειτουργεί εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου σε πολλές περιπτώσεις και ειδικά σε σχέση με τη χώρα μας, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τον τουρκικό στόλο να είναι όλος έξω και εμείς να συνεχίζουμε να κάνουμε μπάνια σαν να μην τρέχει τίποτα και αναγκαστικά κινητοποιήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό”. Σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού επεσήμανε: “Το Ορούτς Ρέις έχει κάνει έρευνες. Είναι πιο πολύπλοκο θέμα, έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του μέχρι τώρα δείχνει ότι δεν ήταν η πρώτιστή του και βασική του επιλογή, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών, δηλαδή τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες, ούτε καν είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε, γιατί ακούγονται οι έρευνες αυτές. Όταν εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε λίγο καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες, κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό, σταμάτησε τις έρευνες, ένα καλώδιο έχει βγάλει όχι δύο”. Και χρησιμοποίησε μια μεταφορά με σκύλους “έχει μαρκάρει την περιοχή του” για το Ορούτς Ρέις. “Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ… Πάνω κάτω πηγαίνει την περιοχή. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έστω και έρευνα μισής ώρας έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ