Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8 για ευρωεκλογές: Ο ευτελισμός της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει αποχή

Για τις ευρωεκλογές, το διακύβευμά τους και τις επιλογές των υποψηφίων μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάσης Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος αρχικά είπε ότι «η οξύτητα του προεκλογικού διαλόγου και οι φραστικές αμετροέπειες που ακούγονται, βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την προφανή πολιτική και ιδεολογική σύγκλιση μέχρι και την όσμωση των εντός συστήματος πολιτικών δυνάμεων. Αν σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ΝΔ και ιδίως της καραμανλικής ΝΔ στεγάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη έχει πολλούς παλιούς Πασόκους, συνεργάτες του κ. Σημίτη κλπ, ότι πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στο ψηφοδέλτιο του ενός κόμματος βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο του άλλου, βλέπουμε μια σαφή αναντιστοιχία,  με τη φραστική υπερφόρτιση προφανώς να προσπαθεί να συγκαλύψει την ιδεολογική σύγκλιση προ της δεσμευτικότητας που δημιουργούν τα πραγματικά προβλήματα. Το θέμα είναι τα πραγματικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από την ελληνική Ευρωομάδα; Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα στάθηκε κατώτερο των απαιτήσεων των καιρών».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης υποστήριξε ότι «οι επιλογές προσώπων είναι το δευτερογενές αποτέλεσμα της επιλογής εκλογικού συστήματος. Από τη στιγμή που έβαλες εθνική περιφέρεια με σταυρό προτίμησης ήταν αναπόφευκτο να έχουν τη βεβαιότητα εκλογής οι λεγόμενοι celebrites ή τηλεπερσόνες, λακτιστές μπάλας, πρωϊνατζούδες, δεξιοτέχνες λαϊκιστές ή της τηλεοπτικής δημαγωγίας με αποτέλεσμα να ακούγεται σαν ειρωνεία αυτό που λένε οι αρχηγοί των κομμάτων ότι πίσω από αυτούς έχουμε και πολύ ισχυρά βιογραφικά. Η κοινωνία δεν φτάνει να δει αυτά τα βιογραφικά. Ουσιαστικά η εκλογή έχει γίνει από τα γήπεδα, από τους στίβους, από τις πασαρέλες».

Όπως είπε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει φοβάμαι ότι θα είναι ανίκανη όχι να επηρεάσει τις εξελίξεις σε μία περίπτωση που διεθνείς τριγμοί στις παρυφές της Ευρώπης θα καθιστούσαν μία ισχυρή Ευρώπη απαραίτητο παράγοντα και παίκτη του διεθνούς συστήματος αλλά και για να αντιληφθούν την επικαιρότητα και τη σημασία ευρωπαϊκών υποθέσεων στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Είναι αυτό ακριβώς «το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό» αυτό το εκλογικό σύστημα, αποτέλεσμα πολιτικής μυωπίας ή πολιτικής ευτέλειας των πολιτικών αρχηγών που οδηγεί σε εκλογικές ομάδες θλιβερές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο ευτελισμός της εκλογικής διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει ως υγιή αντίδραση αποχή τμήματος της κοινωνίας».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ