Δερμιτζάκης στον Realfm: Αν ανοίξουν όλα μαζί θα έχουμε “έκρηξη” – Η αύξηση κρουσμάτων θα αναστραφεί τον Μάιο

“Η λέξη χαλάρωση δεν είναι τόσο χρήσιμη γιατί δεν σημαίνει χαλάρωση της ψυχολογίας και της τήρησης των μέτρων. Σημαίνει ουσιαστικά απελευθέρωση δραστηριοτήτων σε χώρους και με τρόπους που σκοπεύουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Επομένως, δεν πρέπει να το δούμε όπως τα ανοίγματα που κάναμε παλιότερα και λέγαμε, τώρα που είμαστε καλύτερα από τα κρούσματα ανοίγουμε για να βγει έξω ο κόσμος. Αλλάζουμε τον τρόπο που διοχετεύουμε τις δραστηριότητες για να κατεβάσουμε τα κρούσματα” ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Είναι δύσκολο να πει κάποιος πότε και αν είναι λάθος ένα lockdown. Πρώτον, πρέπει να σπάσουμε τη σχέση κινητικότητας και μετάδοσης. Αυτό είναι κάτι που το συζητάμε από παλιά. Μπορούμε να μεταφέρουμε ειδικά τώρα που ο καιρός είναι καλύτερος, δραστηριότητες που κάνουμε εσωτερικά, που ούτως ή άλλως γίνονται παράνομα και σε χώρους με υψηλή μετάδοση, να τις μεταφέρουμε έξω. Για παράδειγμα μια παρέα έξι, οκτώ νέων που κάθονται σε εσωτερικούς χώρους γιατί αν βγουν στην βεράντα θα τους δουν και μπορεί κάποιος να καλέσει την αστυνομία, θα μπορούσαν κάλλιστα να βγουν έξω στην αυλή νόμιμα, όπου η μετάδοση είναι χαμηλότερη. Ή να κάνουν πικνικ στο πάρκο. Δεν είναι κάτι κακό. Αυτή η απελευθέρωση σε κάποιες δραστηριότητες νομίζω θα μειώσει πραγματικά τη μετάδοση σε δραστηριότητες που ήδη κάνουμε. Για το λιανεμπόριο η άλλη επιλογή είναι να αποσυμπιέσουμε ψυχολογικά τους πολίτες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα μέτρα. Το λιανεμπόριο είναι ένας τρόπος, το σχολείο είναι ένας ακόμη τρόπος. Έχω τρία παιδιά στο δημοτικό, είναι πολύ δύσκολο όταν υπάρχει lockdown” σημείωσε.

“Το μέγεθος του ανοίγματος είναι πιο δύσκολο όσο περνάει ο καιρός. Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα και όσο η ένταση και η αναμονή γίνεται πιο έντονη, τόσο πιο δύσκολα μπορούν να ανοίξουν πολλές δραστηριότητες μαζί. Αν τα ανοίγαμε αρχές Μαρτίου, τέλος Φεβρουαρίου πιστεύω θα μπορούσαν να ανοίξουν περισσότερα πράγματα με την μια. Τώρα που υπάρχει τόσο μεγάλη ένταση, η πιθανότητα είναι ότι αν ανοίξουν όλα μαζί θα έχουμε “έκρηξη”. Επομένως, τώρα χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί από ότι θα ήμασταν τον Φεβρουάριο. Θα έλεγα να ανοίξει το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις ώστε να μπορεί ο κόσμος να βγει και να μην περιοριστεί στο πάρκο της γειτονιάς” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τώρα βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση, που τώρα δεν βλέπουμε πότε θα σταματήσει. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα αρχίσει να αναστρέφεται μέχρι τον Μάιο” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ