Δένδιας: Στην Αίγυπτο μετά τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία

Μετά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία σειρά παίρνει η Αίγυπτος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναμένεται να μεταβεί με όλη την τεχνική ομάδα στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Τρίτη το βράδυ.

«Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» επισήμανε χαρακτηριστικά. Άλλωστε σε ερώτηση και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερώτηση σχετικά με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, είπε ότι “προχωράμε βήμα – βήμα. Μετά την κύρωση της συμφωνίας με την Ιταλία, προχωράμε και με τις άλλες χώρες”.

Ο κ. Δένδιας πάντως μίλησε και για τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. «Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων. «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τον εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν απολύτως αναμενόμενος. «Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της, την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει» εξήγησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ