Δένδιας: Η Τουρκία ρέπει στον αναθεωρητισμό – Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το χειρότερο, αλλά ελπίζει για το καλύτερο

«Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ου στο συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου υπήρξε πάντοτε σθεναρός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και μίας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. «Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο». Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της.

Με την Ιταλία, τον Ιούνιο του 2020 και με την Αίγυπτο, τον Αύγουστο του 2020. Σημείωσε μάλιστα ότι “Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία που προβλέπει τη μερική οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Και οι δύο συμφωνίες συνήφθησαν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS.”, είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα στοχεύει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Αντιθέτως, «η τουρκική πλευρά ρέπει προς τον αναθεωρητισμό», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Newsbomb. «Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντίληψη της διεθνούς νομιμότητας που έχουμε εμείς και το λέω επιεικώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το casus belli, είπε.
«Η Τουρκία είναι η μόνη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι -δεν υπάρχει άλλη χώρα- η οποία έχει εκδώσει απειλή πολέμου, κατά μάλιστα εναντίον συμμάχου χώρας. Και επιπλέον, το προσαυξητικό στοιχείο είναι ότι η απειλή πολέμου εκτοξεύθηκε για την περίπτωση άσκησης νομίμου δικαιώματος της Ελλάδας, της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Όταν υφίσταται, λοιπόν, μια τέτοια διατύπωση, η οποία, παρά τις επανειλημμένες ελληνικές και όχι μόνο ελληνικές προσκλήσεις, δεν έχει ανακληθεί, πώς μπορεί ποτέ να τη θεωρήσουμε κενή περιεχομένου;»

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν θα προσαρτήσει το κατεχόμενο κομμάτι της Βόρειας Κύπρου. Ωστόσο, «πάντα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Ούτως ή άλλως, η τουρκική πλευρά έχει αρκετές φορές υπερβεί τα εσκαμμένα», είπε, θυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει εισβάλει σε διάφορες χώρες, στο Ιράκ, στη Βόρεια Συρία, ενώ έχει εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη και στον Καύκασο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κανάλι συνομιλιών με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν «με τον πιο απόλυτο τρόπο το διέκοψε αυτό. Διέκοψε κάθε επαφή. Στην παρούσα συγκυρία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μην υπάρχει περαιτέρω όξυνση. Είμαστε πολύ μακριά από μια εγκάρδια συνεννόηση ή ένα κλίμα συζητήσεων», υπογράμμισε.

Το γεωτρύπανο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας Oktay, ο οποίος είπε ότι τον Αύγουστο θα βγει γεωτρύπανο για έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι η κυβέρνηση “παρακολουθεί κάθε εκδήλωση και κάθε ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, αλλά πάντοτε με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή και προφανώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ