Δένδιας: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) 2021, όπου τόνισε ότι “Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί διαχρονικά να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και ανάπτυξη για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου”.

Δένδιας: Να σταλεί το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, επίσης, στον χαιρετισμό του, “είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας” και τόνισε πως καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια.

“Δυστυχώς” επεσήμανε, “δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

“Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτεια, από κάθε πρόκληση και απειλή, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην UNCLOS.

Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη συνεργασία” υπογράμμισε ο κ. Δένδιας ενώ πρόσθεσε: “Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω εντάσεις και απειλές κατά της σταθερότητας.

Η μόνη απάντηση είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του διεθνούς συστήματος το οποίο διέπεται από κανόνες. Η συνεργασία για την ασφάλεια είναι το πνεύμα και η κύρια αρχή του ΟΑΣΕ”.

Όπως σημείωσε άλλωστε ο κ. Δένδιας, “δεν έχει υπάρξει άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία μας, που η ανάγκη για συνεργασία να είναι πιο επιτακτική”, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας με την πανδημία COVID-19 και την κλιματική κρίση το καλοκαίρι.

“Η περιοχή της Μεσογείου επλήγη σοβαρά. Το κύριο δίδαγμα που αποκομίσαμε από την πανδημία είναι ότι μια παγκόσμια κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μίας παγκόσμιας, συλλογικής αντίδρασης”, σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς έχει ήδη δωρίσει 1,69 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τις οποίες 460.000 εστάλησαν σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και 700.000 σε χώρες της Μεσογείου, όπως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη.

“Η συνεργασία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα”, είπε και παράλληλα σημείωσε πως αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά και άλλες κοινές απειλές όπως το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και η εμπορία ανθρώπων.

Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον

Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων, ενώ θα συμμετέχει και σε εκδήλωση με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έγραψε σε σειρά αναρτήσεών του ο ΥΠΕΞ: “Μεταβαίνω στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχω στον Γ΄ γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και να συναντηθώ με τον Αμερικανό ομόλογό μου Antony Blinken. Στο επίκεντρο το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στην Ουάσιγκτον θα συναντηθώ επίσης με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Y. Lapid, τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Σεΐχη A.Z. Al Nahyan, τον Βουλευτή John Sarbanes και τον Γερουσιαστή Chris Van Hollen, ενώ θα έχω επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας

Τέλος, θα συμμετάσχω σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis, με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ