Δένδιας για αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ: Είναι μια πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας

Ο Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργεί ασπίδα προστασίας της χώρας μας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στη δήλωσή του ότι η αμυντική συμφωνία δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και πως δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας.

 

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

“Είχα τη χαρά και την τιμή προ ολίγου να υπογράψω την Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια Συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα, και μια Συμφωνία η οποία θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας.

Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κάτω από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στη βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας, αλλά και επίσης μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δημιουργείται και βελτιώνεται.

Θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι αυτή η Συμφωνία, όπως και η προηγούμενη Συμφωνία που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κοινωνιών της περιοχής.

Είναι μια πολύ καλή μέρα για την πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Νίκος Δένδιας Άντονι Μπλίνκεν

Στον πυρήνα της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) βρίσκεται η επιβεβαίωση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί προσήλθαν στην αίθουσα Benjamin Franklin όπου υπέγραψαν σε ειδική τελετή την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης η νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας

Στον απόηχο της υπογραφής, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η MDCA αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης που αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας, την ίδια ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ επενδύουν για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμβατική δέσμευση που θα συνεχίσει να ακολουθείται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο ένοικος στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα άλλο στοιχείο που αποτιμάται θετικά είναι η πενταετής χρονική παράταση, με δεδομένο ότι προσδίδει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα στην αμυντική σχέση και επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επενδύσει γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα.

Οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα επιτρέψει στη συμφωνία να απαλλαγεί από τη συγκυρία της στιγμής, η οποία διαμορφώνεται από τις σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής.

Προστασία της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζονται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας όσο και μέσω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη.

Τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ