Δένδιας: Εκνευρισμός στην Τουρκία μετά τις τοποθετήσεις του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

Εκνευρισμό και έντονη νευρικότητα στην Τουρκία καταλόγισε από τον Νίγηρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσον αφορά την τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και την εγκυρότητα του.

Αναλυτικά, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια δηλώσεων του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ (Mohamed Bazoum) για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εγκλωβίσει στις ακτές της, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στη Νιαμέι, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα γιατί βρίσκεται στον Νίγηρα, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στη χώρα αυτή. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, κατά την οποία είχαν γόνιμη συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Σαχέλ, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την πρόκληση του μεταναστευτικού -προσφυγικού, ο Νίκος Δένδιας έχει εκτεταμένες συνομιλίες με τον ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Χασούμι Μασούντου (Hassoumi Massoudou). Κατά τη συνάντηση, θα υπογραφούν δύο συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και του Νίγηρα.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο Νίγηρας για την ΕΕ και την ασφάλεια της. «Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί και πέρα, είναι μία μεγάλη παραγωγός ουρανίου, είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της» υπογράμμισε.

Ηχηρό μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε Τουρκία και Λιβύη

«H ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. «Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του “memorandum” για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνουν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να υπογράφει μακροπρόθεσμες διεθνείς συμφωνίες όπως το μνημόνιο με την Τουρκία

Στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕκινείται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Όπως τόνισε, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ