Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις σχέσεις μας με την Τουρκία

Στον Γιώργο Σιαδήμα

«Ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, δίχως νέες προκλήσεις», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι οι επαφές τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του ιδίου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέτρεψαν «να σπάσει ο πάγος», αλλά «δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας». «Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Ν. Δένδιας μιλά και για τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και αποκαλύπτει πως ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη έχει ενημερώσει, ατύπως, ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμπεριληφθεί σε ομάδα εργασίας για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναμένεται να συνέλθει εντός των επομένων εβδομάδων.

Σε ερώτηση για το εάν θα είναι ήρεμο το καλοκαίρι με την Τουρκία και για την ενέργεια της Τουρκίας να θέσει επί της ουσίας θέμα για την κυριαρχία ελληνικών νησιών με επιστολή της στον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε τα εξής: “ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, δίχως νέες προκλήσεις. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δυστυχώς, όσον αφορά την Κύπρο και ενόψει της επετείου της εισβολής, στις 20 Ιουλίου, δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Με την επιστολή αυτή η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, επαναλαμβάνει τις πάγιες μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας, τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Θα απαντηθεί καταλλήλως, ως είθισται. Τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και οι επαφές μου με τον Τούρκο ομόλογό μου επέτρεψαν «να σπάσει ο πάγος», αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας. Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες”.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ