Δένδιας – Χριστοδουλίδης: Συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου η απάντηση στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας

Ο στενός συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Λευκωσία μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο ίδιος, “οι εξαγγελίες της Τουρκίας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, να ενταφιάσουν την προοπτική επανένωσης. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες ενέργειες που καταπατούν με τον πιο σοβαρό τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι “εμείς θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό”. Η παρανομία, τόνισε, δεν αποτελεί δίκαιο, η παραβίαση δεν παράγει δικαιώματα. Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ό,τι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο, την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, είναι εξόχως σημαντική.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων της Τουρκίας. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”, είπε, “πως οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ως στόχο να προωθήσουν μιας άλλης μορφής λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.

“Από χθες”, τόνισε, “είχαμε ένα σημαντικό αριθμό επαφών σε διάφορα επίπεδα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν. Όπως είπε, οι εξαγγελίες του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, θα απασχολήσουν την συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Σημείωσε πως μαζί με τον κ. Δένδια αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, επισήμανε ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ