Debate – Ο διάλογος Τσίπρα – Παπαδάκη: «Ή κοίταξε τα χαρτιά μου ή διαβάζει την σκέψη μου»

Στην πέμπτη ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών  με θέμα «Περιβάλλον και Ενέργεια» ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1) έθεσε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένες οι παρεμβάσεις αυτές και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Πριν απαντήσει όμως ακολούθησε ένας χιουμοριστικός διάλογος.

«Κύριε πρόεδρε είναι γεγονός ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος αλλά και οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις. Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα προτίθεστε να μειώσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλλά και γενικότερα τις φορολογικέ επιβαρύνσεις. Παρεμβάσεις όμως που προϋποθέτουν ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι μόνιμες; Είναι κοστολογημένες; Και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί; Άλλωστε σας ρώτησε προηγουμένως, αν δεν κάνω λάθος, και ο πρωθυπουργός πάνω σε αυτό» ανέφερε ο Γιώργος Παπαδάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει: «ναι, ναι! Συμπέσατε, συμπέσατε».

«Συμπέσαμε, όχι. Ή κοίταξε τα χαρτιά μου ή διαβάζει τη σκέψη μου» απάντησε ο δημοσιογράφος.

«Το δεύτερο είναι βέβαιο»  σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Παπαδάκη να απαντά: «Υποκλοπή θεωρείται αυτό» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει πως «ή εσείς ακούτε αυτά που λέω εγώ».

«Δώστε μου τα δευτερόλεπτα που έχασα» είπε γελώντας ο κ. Τσίπρας και συνέχισε την απάντησή του.

«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε follow up ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ κι αν αυτό θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, απάντησε: Προφανώς. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια».

Ανέφερε ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ γαλάζιων παιδιών που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς σας» και προσέθεσε: «Αυτό θα σταματήσει και μπορεί να σταματήσει. 800 εκατ. ήταν οι επιδοτήσεις μόνο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Με το 1/3 αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».

Προτού δώσει την απάντηση του στο αρχικό ερώτημα που του τέθηκε, ο κ. Τσίπρας σχολίασε προηγούμενη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ