Debate Κατρούγκαλου – Χατζηδάκη στον Realfm 97,8 για το εμπάργκο στην ΕΡΤ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Σχετικά με το εμπάργκο στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε “Μας απασχολεί η συγκεκριμένη υπόθεση εδώ και πολλούς μήνες, εννοώ η συμπεριφορά, η στάση της κρατικής τηλεόρασης απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η απόφαση αυτή ήταν εξαιρετικά δύσκολη για εμάς, με την έννοια ότι το συζητούσαμε καιρό, υπήρχαν κατ’επανάληψιν διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια εκ μέρους της ΝΔ, και ακόμα και στο σχόλιο αυτό του κ. Καψώχα βγάλαμε ανακοίνωση, δριμεία προφανώς, ήταν απαράδεκτο σχόλιο, εκτός τόπου και χρόνου, δεν υπάρχει αμφιβολία και είπαμε περιμένουμε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν ήταν τόσο το σχόλιο και όλα τα προηγούμενα σχόλια, ήταν η τοποθέτηση της κυβέρνησης που είπε εμείς δεν σχολιάζουμε και ο καθένας μπορεί να λέει αυτά που θέλει. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία αίσθηση ντροπής από την πλευρά των αρμόδιων της κυβέρνησης και γι’αυτό τον λόγο απευθυνθήκαμε στο ΕΣΡ, λέγοντας δείτε κύριοι τι θα κάνετε πια”.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανταπάντησε “είναι λογικό να υπάρχει μια ενοχική σχέση της ΝΔ απέναντι στη δημόσια τηλεόραση, μετά το μαύρο που επέβαλε όχι πολύ καιρό πριν. Εγώ σοκαρίστηκα από αυτά που είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι έπρεπε η κυβέρνηση να παρέμβει. Θα μπορούσατε να διανοηθείτε να παρεμβαίνει ο Βρετανός υπουργός στο BBC; Το ΕΣΡ μπορεί να έχει άποψη για την ΕΡΤ. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης. Εκεί μπορεί να παρέμβει η διοίκηση της ΕΡΤ ή το ΕΣΡ αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητάμε να επέμβει η κυβέρνηση εκτός αν θέλουμε να διαιωνίζεται το καθεστώς της εξάρτησης της δημόσιας τηλεόρασης από την κυβέρνηση και σας διαβεβαιώ ότι αυτό δεν το θέλουμε εμείς. Από την άλλη πλευρά, επειδή θέσατε και το θέμα του δικού μας εμπάργκο σε ιδιωτικό σταθμό, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα πράγματι, δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Η ελευθερία έκφρασης προϋποθέτει ότι και ο δημοσιογράφος έχει ελευθερία έκφρασης και δεν είναι ο ιδιοκτήτης του μέσου σε συνεννόηση με ένα πολιτικό κέντρο που δεν είναι απαραίτητο να είναι η κυβέρνηση. Όταν ξεπερνά αυτά τα όρια και φαίνεται ότι υπάρχει μία αόρατη αρχισυνταξία που προσδιορίζει τι θα πει ένας συγκεκριμένος σταθμός, πάλι γίνεται θέμα ελευθερίας της γνώμης” και συμπλήρωσε “πρέπει να υπάρχει ευπρέπεια στο πολιτικό ήθος ακόμα και όταν έχουμε έντονες αντιθέσεις, αλλά αυτό να εφαρμόζεται γενικά”.

“Θα περίμενα τουλάχιστον από τον αρμόδιο υπουργό να πει αυτό που είπατε εσείς έστω. Εδώ υπάρχει μια σαφής διάκριση, υπάρχει η ιδωτική τηλεόραση που κι αυτή υπόκειται στους κανόνες δεοντολογίας και στο ΕΣΡ, αλλά ακόμα περισσότερο υπάρχει η δημόσια τηλεόραση που την πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι, πληρώνουμε λοιπόν όλοι οι φορολογούμενοι τον οποιοδήποτε κ. Καψώχα να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι Μουσολίνι; Τον πληρώνουν και οι ψηφοφόροι της ΝΔ και σε αυτή την εκπομπή δεν υπάρχει καν αντίλογος. Να δεχθώ έστω ως υπόθεση εργασίας ότι θα λέμε τέτοια πράγματα στη δημόσια τηλεόραση, που πουθενά δεν λέγονται σε καμία δημόσια τηλεόραση της Ευρώπης, αλλά αντίλογος δεν υπάρχει” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Ο δημόσιος λόγος μπορεί να παίρνει οξύ χαρακτήρα, το θέμα είναι να μπορεί να εκφράζεται και ο άλλος λόγος, νομίζω η ΕΡΤ το εξασφαλίζει αυτό” ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ