Debate για τις ευρωεκλογές στην ΑΚΜΗ: Το διακύβευμα των Εκλογών, οι προκλήσεις για την Ε.Ε. και η πολιτική ατζέντα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Με ένα προεκλογικό debate στο κλίμα των ημερών ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή σεζόν η Σχολή Δημοσιογραφίας της ΑΚΜΗΣ, με καλεσμένους εκπροσώπους από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Της Χριστίνας Κοντίνη,  Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας ΑΚΜΗ, Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο οι Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ξεδίπλωσαν την ατζέντα των κομμάτων τους για τις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα,  απαντώντας ταυτόχρονα στις ερωτήσεις των σπουδαστών δημοσιογραφίας, που έδωσαν τον παλμό στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου.

Το debate ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Ομίλου ΑΚΜΗ, κ. Κωνσταντίνου Ροδόπουλου o οποίος δήλωσε:  “Εδώ και τρεις δεκαετίες τα προεκλογικά Debates της ΑΚΜΗΣ αποτελούν έναν από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς. Μέσα από ζωντανές συζητήσεις με εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές μας να θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. Είναι σημαντικό οι νέες και οι νέοι μας να συμμετέχουν δημιουργικά στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι”.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα στην πρώτη γραμμή

Η ανάγκη να προτάξουν τα πολιτικά κόμματα τα ευρωπαϊκά θέματα, αναλύοντας την ατζέντα τους για τις Ευρωεκλογές, ήταν το πρώτο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στρέφουν την ατζέντα στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση «αντανακλά στην πραγματικότητα τα αδιέξοδα των πολιτικών τους θέσεων και την αδυναμία τους να εκφέρουν έναν ουσιαστικό πολιτικό λόγο για την Ευρώπη», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε εκλογές για την Ελλάδα, έχουμε εκλογές για την Ευρώπη».

Απαντώντας ο κ. Γιαννούλης παραδέχτηκε ότι κακώς η προεκλογική ατζέντα της αντιπολίτευσης δεν έχει ως κυρίαρχα τα ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν στο νέο ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο «πρέπει και να απαντήσουμε στις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα ενώ ακόμη κι αν δεν αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε πολιτική νοοτροπία, αντίληψη και πολιτικό πολιτισμό». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας και του πολιτεύματος να βρίσκονται εν αμφιβόλω με ευθύνη αποκλειστικά κυβερνητικών επιλογών».

Σύμφωνα με την κα. Γιαννακοπούλου, μια ισχυρή Ευρώπη είναι η απάντηση για τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η γηραιά ήπειρος, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταναστευτικές ροές, μεταξύ άλλων. «Αυτό που λέμε εμείς και όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι ότι χρειάζεται να έχουμε μία ισχυρότερη και εν τω βάθει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, που θα προάγει το κοινωνικό κράτος».

Η Ευρώπη υπό το κράτος της απειλής

Οι μεγάλες προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα θεμέλιά της αποτέλεσαν κοινό τόπο συμφωνίας για τα τρία μεγάλα κόμματα. «Η Ευρώπη απειλείται» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη που απειλείται, όχι μόνο από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και από εσωτερικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, μια εποχή με τρεις τεκτονικούς «παγκόσμιους» σεισμούς, έναν ενεργειακό, έναν γεωστρατηγικό και έναν ψηφιακό, που συνταράσσουν εκ θεμελίων τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και, συνεπώς, οι πολίτες νιώθουν να απειλούνται και λειτουργούν υπό το κράτος του φόβου».

Απότοκο αυτών και η άνοδος της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που προβληματίζει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. «Οι στρατηγικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη αποτελούν προτεραιότητα και πρέπει να δοθούν με σοβαρότητα στη επόμενη Επιτροπή», τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι στόχοι των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε το μείζον θέμα της ακρίβειας, στο οποίο σύμφωνα με την κα Γιαννακοπούλου, η χώρα μας σημειώνει θλιβερές πρωτιές, καθώς έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. «Πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μία Ενιαία Αρχή Καταναλωτών,  στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να παρθούν άμεσα ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στις πολυεθνικές που αισχροκερδούν».

Εκτός από την ακρίβεια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε και το ζήτημα θέσπισης μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Σύγκλισης των Συστημάτων Υγείας, ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική σύγκλιση του επιπέδου ζωής της Ελλάδας και των νότιων χωρών του Ευρωπαϊκού τόξου με τις υπόλοιπες χώρες, και ιδιαίτερα τις βόρειες χώρες της Ε.Ε. Τέλος, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας ευρωστρατού και κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μιλώντας για τους στόχους που έχει θέσει η ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως πρώτη και κρίσιμη προτεραιότητα είναι να διεκδικήσει ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και την επιστροφή σε μία φιλο-αναπτυξιακή πολιτική, η οποία θα μπορέσει να δώσει προοπτική στους νέους της Ευρώπης. Δεύτερη και εξίσου σημαντική είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της αλλά και κυρίως σε σχέση με την άμυνά της και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικές απειλές, «δυο ξεκάθαροι στόχοι», όπως τους χαρακτήρισε, «που θα τεθούν από τις πρώτες μέρες μετεκλογικά».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιαννούλης ανέφερε: «Θεωρώ ότι το θέμα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων και της ευνομίας της πολιτείας είναι και ένα σοβαρό οικονομικό μέγεθος, γιατί σχετίζεται με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Αυτός είναι ο κανόνας για τον οποίον μαχόμαστε στην Ευρώπη, να βελτιώσουμε τις άμυνες και τα αντισώματα για να μην ξαναπέσουμε σε συνθήκες χρεωκοπίας, όπως συνέβη το 2009. Άρα πρώτος και κύριος στόχος είναι ένα κράτος δικαίου, το οποίο και με τη σφραγίδα μιας δημοκρατικής κατεύθυνσης της Ε.Ε. θα βοηθάει τη ζωή όλων των πολιτών». Μεταξύ των υπόλοιπων στόχων του ευρωπαϊκού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η άμβλυνση των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, που φέρνουν πιο κοντά τον άνθρωπο σε αντισυστημική συμπεριφορά και στην ακροδεξιά, η δημόσια υγεία, οι υποδομές και το περιβάλλον.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ