Στην αποκάλυψη ότι 59.000 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν από τα σύνορα στον Έβρο το διάστημα 28 Φεβρουαρίου-28 Μαρτίου του 2020 προέβη από τη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζοντας ως επιβεβλημένη την κατασκευή νέου φράχτη αλλά και τη διόρθωση των ζημιών που υπέστη ο υφιστάμενος.
“Ο Έβρος βίωσε μια δύσκολη πραγματικότητα. Πραγματοποιήθηκε απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αρχικά απετράπη από ΕΛ.ΑΣ και κατόπιν από την οπισθοφυλακή , από τον Ελληνικό Στρατό. Ο αριθμός των ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν από Έβρο το διάστημα 28 Φεβρουαρίου-28 Μαρτίου ήταν 59.000. Και απετράπησαν όλες οι προσπάθειες. Επισημαίνω δύο σημεία: 1) τη σημασία ύπαρξης του υφιστάμενου φράχτη. Συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχημένη αποτροπή της παράνομης εισόδου όσων προσπάθησαν από εκείνο το σημείο να διέλθουν τη μεθόριο. 2) Την άριστη συνεργασία στελεχών Ελληνικής Αστυνομίας και Στρατού σε καθημερινή βάση. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο δεν θα μιλούσαμε σήμερα για επιτυχία” είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη πως ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει: “Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου” είπε.
Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Τόνισε ότι θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους πέντε μέτρων και κοιλοδοκούς. Το πάνω μέρος του φράχτη, περίπου 1,25 μέτρα θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα).
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Στο σημείο εκείνο ο Υπουργός τόνισε ότι ο φράχτης θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στην ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής καθώς θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, ούτως ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειες αλλά και οι οικισμοί. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός οκτώ μηνών ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια Έβρο.
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι η κατασκευή του έργου κρίνεται ως επιβεβλημένη, εξήρε το έργο της FRONTEX στη φύλαξη των συνόρων, έκανε λόγο και για ανάγκη υπεράσπισης της δημόσιας υγείας ενώ επεσήμανε ότι ταυτόχρονα προχωρά και η ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Έβρου.