Χρήστος Τεντόμας: Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πόλεις

Συνέντευξη με τον Χρήστο Τεντόμα, Αντιδήμαρχο Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου και υποψήφιο με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά”.

Ξεκινώντας τη συζήτηση μας κύριε Τεντόμα θα ήθελα μια πολύ σύντομη αποτίμηση του έργου σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας από την καίρια θέση του Αντιδημάρχου Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πόλεις στις μέρες μας.

H προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητα της Αθήνας στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Ξέρετε δεν είναι εύκολο έργο. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να κάνεις ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η πόλη προκειμένου να μειώσεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση να μειώσεις τον κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με συνεργασία και μελετημένες αποφάσεις καταθέσαμε ένα δυνατό Σχέδιο Δράσης για την Αθήνα το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε. Είναι ένα σχέδιο που οδηγεί την πόλη μας στο μέλλον, ενώ παράλληλα την κάνει ανθεκτική στους κινδύνους, ασφαλή και βιώσιμη για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες της. Τα πάρκα τσέπης, η ανάπλαση των ελεύθερων χώρων και μεγάλων πάρκων της Αθήνας, οι φυτεύσεις δένδρων παντού έχουν ήδη δείξει πως η πόλη αλλάζει.

Συνεπώς θα αποτιμούσα το έργο μου στην Αθήνα με θετικό πρόσημο και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για αυτό. Και έχουν ακόμη να γίνουν πολλά.

Για πρώτη φορά είδαμε να αξιοποιούνται μικροί εγκαταλελειμμένοι χώροι μέσα στην πόλη και να μετατρέπονται σε χώρους πρασίνου. Ποτέ πριν δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο αλλά και ούτε είχαμε ακούσει τον όρο “πάρκα τσέπης”. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολύ πυκνή δόμηση και σχεδόν ανύπαρκτους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Αυτό που σκεφθήκαμε λοιπόν, είναι να αξιοποιήσουμε αρχικά τους μικρούς και εγκαταλελειμμένους χώρους. Έτσι μετατρέψαμε αυτούς μικρούς ελεύθερους χώρους σε πάρκα τσέπης. Η ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία ήταν να δημιουργήσουμε χώρους που θα αποτελέσουν ένα καταφύγιο για τους κατοίκους όχι μόνο στην καθημερινότητα τους αλλά και για να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε έναν ανοιχτό- ασφαλή χώρο σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής, ενός σεισμού για παράδειγμα. Επιπλέον αποτελούν και ένα σκαλοπάτι για την εκπαίδευση των κατοίκων σε ότι αφορά την ιδιοκτησία και τη φροντίδα του δημόσιου χώρου.

Οι εγκαταλειμμένοι χώροι της Αθήνας δεν είναι λίγοι και από μια πλευρά αποτελούν μια ευκαιρία για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη, από την άλλη πλευρά όμως οι πολλοί και διάσπαρτοι χώροι κάνουν δύσκολο το έργο. Στην αρχή λοιπόν υπήρξε ανησυχία για την κατασκευή τους,  καθώς και για την συντήρηση τους. Ωστόσο δεν έπαυε να είναι μια πρόκληση έτσι για πρόσθετη διασφάλιση του έργου απευθυνθήκαμε στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος ανταποκρίθηκε και συνεισέφερε. Ο Δήμος, οι κάτοικοι, αρχιτέκτονες και ο ιδιωτικός τομέας συνεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε πάρκα τσέπης σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Μέσα από το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” οι κάτοικοι στον Άγιο Αρτέμιο, στην Άνω Κυψέλη, στα Άνω Πατήσια, στο Κεραμεικό, στον Κολωνό, στο Νέο Κόσμο, στο Παγκράτι, στα Πετράλωνα και στα Σεπόλια έχουν δει τις γειτονιές τους να μεταμορφώνονται και τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Φροντίσαμε κατά τον σχεδιασμό των πάρκων τσέπης να τηρηθούν όλες εκείνες οι παράμετροι ώστε να εξασφαλιστεί η άνεση, η προσβασιμότητα, η ασφάλεια και η φιλικότητα που επιτρέπει στους κατοίκους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλλά και να προωθηθεί και η κοινωνικοποίηση των ανθρώπων αφού γείτονες πολλές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Πέρα από τα πάρκα τσέπης είδαμε και πολλές φυτεύσεις νέων δέντρων. Ποια είναι η συνολική δουλειά που έγινε στον τομέα του πρασίνου;

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήσαμε 602.443 φυτεύσεις σε όλη την Αθήνα. Εκ των οποίων 7.027 είναι δέντρα, 380.387 εποχιακά είδη και 215.029 θάμνοι. Εγκαταστήσαμε χλοοτάπητα 48.529 τμ ενώ πραγματοποιήσαμε αναπλάσεις σε 180 στρέμματα περίπου σε διαφορετικές περιοχές της πόλης. Για μας η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου είναι πρωταρχικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, και τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο αφού απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και άλλους ρύπους από τον αέρα. Και παρότι τα δέντρα κάνουν τη διαφορά οι θάμνοι και τα φυτά στη πόλη, με την κατάλληλη συντήρηση αναπτύσσονται πιο γρήγορα και κάνουν καλή δουλειά στη ρύθμιση του κλίματος.

Αξιοποιήσαμε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα για να δημιουργήσουμε “εστίες” πρασίνου σε γειτονιές της Αθήνας και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες. Καθιερώσαμε πολυλειτουργικούς χώρους πρασίνου, όπου το πράσινο συνυπάρχει με τα όργανα άθλησης, με τα γήπεδα αθλοπαιδιών και με τις παιδικές χαρές, ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους περισσότερο και να παραμένουν και περισσότερο χρόνο κατά τις δύσκολες ώρες του καύσωνα.

Ο Χρήστος Τεντόμας είναι Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου και υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη “Αθήνα Ψηλά”.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ