Χατζηδάκης στον Realfm 97,8: Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ είναι το ιερό δισκοπότηρο

“Για τη ΔΕΗ συνολικά βεβαίως στόχος μας είναι στρατηγικός επενδυτής, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες παρότι η επιχείρηση έφυγε από το φάσμα της χρεοκοπίας, σας λέω ότι ακόμα και σήμερα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αποφύγαμε απλώς τα χειρότερα. Επομένως δεν μιλάμε για στρατηγικό επενδυτή, μιλάμε για τον ΔΕΔΔΗΕ πράγματι, που είναι το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, μιλάμε για μερική ιδιωτικοποίηση, το είχαμε πει από τις προγραμματικές δηλώσεις. Έχει γίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος με με δυο άλλα δίκτυα με τον ΔΕΣΦΑ, που είναι τα εθνικά δίκτυα του φυσικού αερίου, που πούλησε το 66% και με τον ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς της ΔΕΗ, που ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε το 49%. Ενώ λοιπόν πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι το ιερό δισκοπότηρο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όποιος θέλει ας τα πιστέψει όλα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στον Realfm 97,8.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα, τόνισε ότι “δεν έχω καμία θαυματουργή ικανότητα ούτε έχω γίνει ξαφνικά λαϊκιστής. Απλώς πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι έχουν πάθει στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι άνθρωποι ή είναι θρασύτατοι ή είναι αλλού ντ’ αλλού. Βγήκαν οι ζημιές, οι οποίες ήταν το 2018 900 εκατ. έναντι 90 εκατ. ευρώ κερδών το 2014. Τι να κουβεντιάζουμε λοιπόν. Το πρόβλημα ήταν πασιφανές και βγήκε η Ernst & Young τον Απρίλιο και είπε ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Μίλησα εγώ και είπα ότι για να έρθει στα ίδια της η επιχείρηση για να μην υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας στην καινούργια έκθεση που βγήκε προχτές θα έπρεπε να βρούμε πάνω από 900 εκατ. και τα οποία χρήματα βρέθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, όχι μαγικά. Η εταιρεία μιλάει με προοπτική ενός έτους μπροστά. Δηλαδή πώς η ΔΕΗ θα προχωρήσει όχι σήμερα το πρωί αλλά πώς θα είναι βιώσιμη, να το ξέρει η κεφαλαιαγορά, να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι, να το ξέρουν όλοι για ένα χρόνο περίπου. Ήταν θέμα χρημάτων που θα έπρεπε να μπουν στην εταιρεία μέσα σε προοπτική ενός έτους. Από τα τιμολόγια η εταιρεία θα βρει ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά, δηλαδή χωρίς να επιβαρύνονται ουσιωδώς οι καταναλωτές γιατί μειώνεται ο ΦΠΑ της Ενέργειας και το ΕΤΜΕΑΡ, η ΔΕΗ στην τσέπη της θα βάλει περί τα 490 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών. Και από εκεί και πέρα έχουμε τα 200 εκατ από τις ΥΚΩ, που παίρνει από το υπουργείο Οικονομικών και άλλα χρήματα από τιτλοποιήσεις και άλλες ρυθμίσεις, που έγιναν ή δρομολογούνται και ήταν ικανές να πείσουν τον ορκωτό ελεγκτή να άρει τις αμφιβολίες γύρω από το μέλλον της επιχείρησης”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ