Χατζηδάκης: Άλλο απεργία, άλλο η παρανομία – Ξενογιαννακοπούλου: Προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων

“Ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης με το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και τις δηλώσεις του προκαλεί την κοινή γνώμη και προσβάλλει τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Τη στιγμή μάλιστα που, με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, και με τη θέσπιση «αστικής ευθύνης» προβλέπονται τιμωρητικές διώξεις και εξοντωτικές συνέπειες για τα εργατικά σωματεία και τους συνδικαλιστές. Ρυθμίσεις που, επειδή πλήττουν κατάφωρα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, επιχειρεί η κυβέρνηση να «δικαιολογήσει» δια της προσφιλούς της μεθόδου του κοινωνικού αυτοματισμού” αναφέρει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη στο ΒΗΜΑ.

“Όσον αφορά στο ερώτημα που θέτει ο κ. Χατζηδάκης «ποιός σοβαρός άνθρωπος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατό να καταργηθεί το οκτάωρο σε μια χώρα της ΕΕ;», να του απαντήσουμε ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού και το σύνολο των εργαζομένων αντιλαμβάνονται ότι το οκτάωρο καταργείται με το νομοσχέδιο της ΝΔ και τη θέσπιση με ατομική σύμβαση της δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά «πληρωμή» σε ρεπό! Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υφίσταται Υπουργείο Εργασίας, αλλά “Υπουργείο εργασιακής απορρύθμισης και συνδικαλιστικής καταστολής”!” προσθέτει.

Χατζηδάκης: Άλλο η απεργία και άλλο η παρανομία

“Άλλο η απεργία και άλλο η παρανομία» ξεκαθαρίζει μέσω του «Βήματος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλοντας ότι οι απεργίες που κηρύσσονται παράνομες από το δικαστήριο δεν θα μπορούν να επαναποφασίζονται από υπέρτερη – δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια – συνδικαλιστική οργάνωση. “Θυμηθείτε απλώς τι έγινε πρόσφατα στο μετρό. Ένα από τα πολλά σωματεία προκήρυξε απεργία, στην οποία συμμετείχαν μερικές δεκάδες υπαλλήλων. Σταμάτησε το μετρό της Αθήνας και εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν. Το ίδιο έγινε και την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι άραγε σεβασμός απέναντι στη Δικαιοσύνη και στο κοινωνικό σύνολο μια απεργία που κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από έαν δικαστήριο να επαναπροκηρύσσεται αμέσως από ένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο; Αφού έχει κηρυχθεί παράνομη, ας επαναπροκηρυχθεί από τους ίδιους. Αλλά τηρώντας τους κανόνες που προβλέπονται από τους νόμους. Που είναι νόμοι κράτους μέλους της ΕΕ. Για τον ίδιο λόγο προβλέπουμε και αστική ευθύνη όσων συνδικαλιστών προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Όχι φυσικά όλων των συνδικαλιστών της οργάνωσης, αλλά αυτών που παρανομούν. Διότι άλλο απεργία, άλλο παρανομία. Αυτή η πρακτική της παράκαμψης ουσιαστικά των νόμων και της Δικαιοσύνης, θεωρώ ότι είναι μια πρακτική προσβλητική τελικά απέναντι στην ίδια την κοινωνία και στους θεσμούς” τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης.

Και προσθέτει: “Οι συνδικαλιστές ενοχλούνται από τα ηλεκτρονικά μητρώα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία που εισάγουμε, όπως και από την κατάργηση της χρηματοδότησης των οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα. Αυτό είναι το πρόβλημά τους”.

Ο υπουργός Εργασίας εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κάνει ακόμη μια πολιτική θεατρική παράσταση. “Μην ξεχνάτε ποιο είναι το πολιτικό εμπόρευμα ορισμένων, τουλάχιστον, κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι η συνεχής επανάληψη της “μονοπωλιακής ευαισθησίας τους απέναντι στους εργαζομένους και η εξίσου αδιάλειπτη επίθεση σε εμάς για “οδοστρωτήρες” και “γαλέρες”. Εκείνοι μιλάνε με τσιτάτα, ενώ εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις κα προσπαθούμε να βρούμε δίκαιες και ισορροπημένες λύσεις που να συνδυάζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα με την προστασία των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια ακόμη πολιτική-θεατρική παράσταση. Το πολιτικό θέατρο όμως θα ξεχαστεί και θα μείνουν όλες αυτές οι αλλαγές που δίνουν περισσότερες ευκαιρίες τόσο στην οικονομία όσο και στον εργαζόμενο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ