Μπαλτάς: Τραύμα για την ελευθερία της έκφρασης το κατέβασμα της παράστασης από το Εθνικό – ΒΙΝΤΕΟ

Τραύμα για την ελευθερία της έκφρασης χαρακτήρισε ο Αριστείδης Μπαλτάς την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να κατεβάσει την παράσταση που βασιζόταν στα κείμενα του Σάββα Ξηρού.

“Ένα υπουργείο Πολιτισμού στις δημοκρατίες δεν μπορεί να είναι υπουργείο λογοκρισίας και προπαγάνδας, αλλιώς θα πηγαίναμε πολύ μακριά. Αυτό σημαίνει όμως ότι ο έλεγχος μιας παράστασης δεν μπορεί να περνά ούτε από τη βουλή, ούτε από το υπουργείο. Ο υπουργός Πολιτισμού δεν έχει τη δυνατότητα, τη διάθεση, δεν έχει καν το καταστατικό καθήκον να ελέγξει προκαταβολικά ένα ρεπερτόριο ή να το κρίνει” είπε ο υπουργός Πολιτισμούς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.  για την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει στην Πειραματική Σκηνή την παράσταση «Ισορροπία του Nash». “Αυτό που κάνει ο υπουργός είναι να επιλέγει ένα καλλιτεχνικό διευθυντή, του παρέχει τη δυνατότητα  φτιάξει το ρεπερτόριο και να κριθεί εκ του αποτελέσματος του συνολικού του έργου και από την πλευρά του υπουργού να εποπτευθεί  όσον αφορά το οικονομικό και διοικητικό σκέλος της δουλειάς του. Δεν είναι δυνατό ένας υπουργός Πολιτισμού να παρέμβει πέρα από αυτό. Δεν έχω δει το έργο, δεν έχω τη δυνατότητα ως υπουργός να μιλήσω επί του περιεχομένου του έργου ως καλλιτεχνική παράσταση και άρα στερούμαι της ελευθερίας που έχει οποιοσδήποτε να μιλήσει για το έργτόνισε.

“Δεν είναι δυνατόν να παρέμβει ένα υπουργείο επί του περιεχομένου  και να συναρτήσει το περιεχόμενο με τις ιδρυτικές αρχές έστω κι ενός εθνικού θεάτρου”, συνέχισε ο κ. Μπαλτάς και είπε πως το θέμα πολιτικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Φτάσανε κραυγές να είναι απολύτως ακραίες , να απαιτείται να ληφθούν πολιτικά μέτρα να κατέβει η παράταση, σημείωσε και έκανε λόγο για “σύγχυση σε βάρος και της κατανόησης της πρόσφατης ιστορίας μας και σε βάρος θεάτρου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας γενικότερα”.

“Ο καλλιτεχνικός διευθυντής βρέθηκε στην ανάγκη να κατεβάσει το έργο. Είναι μεγάλο τραύμα για την ελευθερία της έκφρασης.  Και επειδή υπήρξαν όλων των ειδών οι απειλές, ανεβήκαν οι τόνοι  σε όλα τα επίπεδα, ήταν σαν το εθνικό θέατρο και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξυμνεί την τρομοκρατία, ήταν τραύμα η διαδικασία αυτή για όλους μας” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλτάς.

 

Διαβάστε επίσης:

Ερώτηση του Τζαβάρα στον Μπαλτά για την παράσταση που βασίζεται στα κείμενα του Ξηρού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ